Samvirkekonstruksjon er en metode for å øke styrken og bæreevnen til bærende konstruksjon, når svalehaleplater monteres på et bærende bjelkelag.
Støpte gulv på svalehaleplater som er festet til bjelkelaget, med skruer eller spiker som binder sammen betongdekke og bjelkelag til èn enhet, gir gulv med høy bæreevne og stabilitet. Spiker/skruehode avsluttes jevnt med plateprofil. Man kan bruke skruemaskin eller spikermaskin med bredt motanslag, slik at hodet havner på rette plassen, og betongen får tak i hodet.
Svalehaleplater og samvirkekonstruksjon ble løsningen da Forsvarsbygg skulle sette opp nytt forsyningslager på Svalbard. Støpt dekke på mark slik vi er vant til å bygge solide betonggulv her på fastlandet, er ikke mulig på Svalbard på grunn av permafrost. Alle bygg på Svalbard settes på peler, og har bærende konstruksjon for 1. etasje over bakken. Den unike sammenkoblingen av et tynt men råsterkt betongdekke i samspill med trebjelker fungerer som ribber i betongdekket, og gir ekstremt god bæreevne med lav vekt og lavt materialforbruk.
Svalehaleplater på bjelkelag montert som samvirkekonstruksjon egner seg også ypperlig der man ønsker å ha slipt betonggulv. Løsningen passer godt med både elektrisk og vannbåren varme. Det anbefales å armere betonggulvet ekstra med armeringsnett ca 20mm under topp betong, for å minimere riss i dekket.
Svalehaleplaten montert som samvirkekonstruksjon er også meget godt egnet mellom mindre garasjeanlegg og leiligheter. Her har man oppnådd luftludverdier på hele 5dB bedre enn kravet på 60dB, kun ved å montere nedhengt himling og to lag gips under bjelkene. Denne løsningen har skapt et lett etasjeskille som føles som massiv betong både med hensyn til stabilitet og lyd.
Etasjeskillet mellom leilighetene i 1 og 2 etasje har flytende svalehaledekke på bjelkelag og trinnlydstrimler, og dermed også dekket trinnlyddemping mellom enheter med hele 5dB bedre enn kravet.
opp