Man kan velge enten betong eller flytstøp til svalehaleplatene. Under finner du viktig informasjon både for valg av støp, og hvilke hensyn som bør tas for gode resultater.
Ved bruk av betong på svalehaleplater er det veldig viktig hvilken betong man velger. I utgangspunktet er et dekke med svalehaleplater mellom 36-50mm total byggehøyde inklusiv svalehaleplateprofilen på 16mm. Dersom man skal støpe høyere enn 50mm fra topp bjelke, skal det alltid et ekstra armeringsnett i øvre sjikt, slik at armering er jevnt fordelt i dekket. Benytt betongkvalitet B20 M90 D08 STD FA Grov.
Betong trenger minimum 3 uker med herdetid, der betongen skal holdes så fuktig som mulig for å oppnå en god kvalitet.
Betongdekket må derfor dekkes med plastfolie umiddelbart etter utstøping for å hindre uttørking i den kritiske herdefasen. I den varme og tørre årstiden vil ikke membranherder være tilstrekkelig for å få et godt resultat. Betongdekket må i slike perioder dekkes med plastfolie og vannes jevnlig for å beholde fuktigheten i dekket under herdeprosessen. Ved opprettholdelse av høyest mulig fuktighet, vil betongdekket gjennom de neste 3-4 ukene opparbeide optimal styrke og smidighet – og redusere risiko for riss og reisninger i dekket.
Flytstøp på svalehaleplater egner seg svært godt til rehabiltering i eksisterende bygg, og der man ønsker minimal byggehøyde, og enkel avretting. Trykkfastheten på en flytstøp på svalehaleplater må være minimum 25 MPa.
Ved bruk av flytstøp må plateskjøter tettes med TIL-TAK pakningsmasse og plateskruer i alle skjøter, slik at flytsstøpen ikke renner gjennom plateskjøter. Flytsparkel forbrenner sin egen fuktighet, har rask herdetid og minimale sammentrekninger i herdeprosessen. Dermed reduseres tilføring av fukt til konstruksjonen, og man er klar for å bygge videre på gulvet i løpet av få dager.
opp