TIL-TAK Light

Tett terrassegulv for eksisterende terrasser

TIL-TAK Light er den perfekte løsningen for deg som ønsker tett terrassegulv på din eksisterende terrasse eller til nybygg der du ønsker å legge bjelkene med tettere avstand enn hva som er standard. Denne løsningen kan også med fordel brukes om du ønsker skjult innfesting av terrassegulvet.

TIL-TAK Light

Tett terrassegulv for eksisterende terrasser

TIL-TAK Light er den perfekte løsningen for deg som ønsker tett terrassegulv på din eksisterende terrasse eller til nybygg der du ønsker å legge bjelkene med tettere avstand enn hva som er standard. Denne løsningen kan også med fordel brukes om du ønsker skjult innfesting av terrassegulvet.

BEREGNINGSKALKULATOR

Beregn hva du trenger til terrassen din her

KLIKK HER

TIL-TAK Light

TIL-TAK Light systemet er i utgangspunktet utviklet for å kunne ettermonteres. Likevel viser det seg stadig oftere at systemet også er den beste løsningen for nye bygg. Dette er hovedsaklig fordi systemet er mer fleksibelt enn TIL-TAK Original, da TIL-TAK Light også kan brukes der det ikke er bjelkeavstander på cc-60.

TIL-TAK Light består av en solid armert pvc-duk med en innsveiset lisse i hver side. Duken festes til bjelkelag på eksisterende terrasser ved hjelp av en plastprofil med glidespor som skrus fast i bjelkelaget. Plastprofilen festes med fall fra husveggen til terrassens ytterkant, slik at duken blir hengende som en vannrenne mellom bjelkene.

Teknisk info:

TIL-TAK Light systemet består av flere deler og komponeneter. Du finner utfyllende teknisk info her

Se mulighetene som åpner seg med en tett terrasse!

I mange tilfeller er det mulig å montere glassvegger og «glasse» inn arealet under terrassen eller verandaen. Dersom du tenker å bygge inn arealet under terrassen, og bruke den som utestue eller sportsbod, trenger du å isolere taket for å unngå kondens i den kalde årstiden.

Til dette leverer vi fuktbestandige og brannsikre PIR isolasjonsplater.
Tips til innglassing: Solarlux er en solid leverandør av innglassing med høy kvalitet, og som er meget enkel å montere.

Smarte løsninger, tips og triks

Det dukker stadig opp utfordringer i forbindelse med terrassebygging. Vi har her samlet noen artikler, som beskriver gode og smarte løsninger.

Garanti

Dersom monteringsinstruksen følges, kan vi garantere 100% tett tak under terrasser/balkonger der TIL-TAK-produkter er montert.

Alle våre produkter selges gjennom byggevarehandelen i hele Norge.

Se forhandleroversikt under, og kontakt din nærmeste byggevarehandel:

Ofte stilte spørsmål:

Mange spørsmål går ofte igjen. Kanskje du finner svar på det du lurer på her?

Blir det helt tett med TIL-TAK Light?

Ja, dersom vår monteringsanvisning  følges, og gitt at du er nøye med jobben, garanterer vi et 100% tett terrassegulv.

Følg instruksene for pakningsmasse nøye, da dette er en ikke- herdene masse som er avgjørende for å oppnå et tett resultat.

Der man benytter grunnmurspapp oppå bjelkene erstatter pappen pakningsmassen.

Dreneringssystemet kan med fordel kombineres med takrenne og veggbeslag slik at vannet ledes sikkert fra hus og ned i grunn.

Bråker det mye fra duken når det blåser?

Nei, erfaring viser at TIL-TAK Light er den mest lydløse av våre løsninger. For å hindre at dukens ende kan stå og blafre i vinden, er det viktig at det monteres et forkantbord i fronten av bjelkelaget. Montering av en takrenne, og kanskje også en himling (spaltepanel) vil ytterligere begrense muligheten for at det skapes uønsket bevegelse i duken, og dermed støy.

Er det vanskelig å montere TIL-TAK Light?

Nei, dette er noe de aller fleste fint kan klare selv, dersom de er litt nevenyttige, og ikke er redde for å prøve.

Kort fortalt festes terrasseduken til bjelkelaget via en plastprofil med et glidespor som skrus fast i bjelkene under terrassen. Plastprofilen skal festes med fall fra husvegg til ytterkant av terrassen. Duken trekkes så inn i glidesporet fra ytterkant og inn mot husveggen, der den blir hengende som en vannrenne mellom bjelkene. Pakningsmassen skal kun benyttes der det er beskrevet, og i spesifisert mengde. Vær obs på at du trenger 2 patroner pakningsmasse per 10 meter terrasseduk. Se også vår Beregningskalkulator, for nøyaktig beregning av alt du trenger

For å være best mulig forberedt anbefaler vi å bruke god tid både på både vår monteringsvideo og vår monteringsanvisning

Husk at montering av våre produkter, der det kreves pakningsmasse, ikke kan monteres i minus-grader!

Hva gjør jeg dersom det ikke er 60 cm senteravstand mellom bjelkene?

Ved å velge TIL-TAK Light, står du fritt til å kunne benytte alle bjelkeavstander mellom 60 og 30 cm.  Denne duken levers i 4 forskjellige bredder; cc30, cc40, cc50 og cc60.  Dersom senteravstanden på bjelkene ikke er nøyaktig 50 cm f.eks. løses dette ved å lekte ut, enten på en side, eller på begge sider i fakket, slik at lysmålet (målet i mellom) blir tilnærmet 47 cm.

Flere løsninger er også beskrevet i vår monteringsanvisning.

Hva har jeg gjort feil dersom det lekker gjennom terrassen etter at TIL-TAK er montert?

Svaret på dette kan være så mangt;

Dersom du har montert TIL-TAK Original, er det viktig å forsikre seg om at fallet i alle platene er ivaretatt, og at ingen plater bøyer ned i bakkant. Dersom dette er tilfelle kan det hjelpe å støtte oppunder plateskjøten med en tverrgående lekt, slik at fallet i platen igjen er på plass.

Har du brukt riktig pakningsmasse? Nok pakningsmasse? og pakningsmasse alle de steder det skal være? (se monteringsanvisning)

For TIL-TAK Light vil det som regel også være et spørsmål om bruk av pakningsmassen, så vær alltid nøye med å studere monteringsanvisningen FØR du begynner å montere!

Om du likevel ikke forstår hva som har gått galt, så send oss bilder og beskriv så godt det lar seg gjøre hva som er problemet.

Hva koster TIL-TAK?

For å finne kostnaden for ditt konkrete prosjekt anbefaler vi den enkleste løsningen, nemlig vår  BEREGNINGSKALKULATOR

Med denne beregner du både mengde og veiledende pris på alt du behøver fra oss.

Ved å undersøke hos flere byggevareforhandlere kan det godt være muligheter for å få enda bedre priser.

Hva om jeg allerede har en eksisterende terrasse?

Vel å velge TIL-TAK Light får du en løsning som kan ettermonteres under de gamle terrassebordene. Du får en 100% tett løsning som har nøyaktig samme funksjon som TIL-TAK Original.

Dersom du likevel av en eller annen årsak ønsker å bruke TIL-TAK Original, må de gamle terrassebordene rives. På denne måten får du jo muligheten til å fornye terrassen med nye terrassebord.

Hvilken dukbredde skal jeg bruke?

TIL-TAK Light kommer i 4 forskjellige bredder, tilpasset bjelkeavstander mellom 30 og 60 cm.

Dvs. dersom du har en terrasse med senteravstand 60 cm mellom hver bjelke, skal du bruke CC60-duken, ved senteravstand 50 cm skal du bruke CC50-duken osv.

Ved bredder som er utenom standardmål, benyttes en justeringslekte på en eller begge sider av bjelkene, slik at du ender opp med ett lysmål som er hensiktsmessig. Eksempelvis er lysmålet mellom bjelkene 40 cm. Du må da lekte ut 5 cm på en side, slik at lysmålet blir 35 cm. Dermed kan du benytte CC40-duken (37 cm faktisk bredde) og den vil bøye ned slik den skal mellom bjelkene.

I eksempelet over er det lektet ut 98mm på den ene siden pga en gjennomgående stolpe. Lysmålet blir her 45cm, og det vil passe å bruke duken som heter CC/50. Om dette er en nykonstruksjon, og ikke ettermontering, må det her legges remser av TIL-TAK grunnmurspapp over bjelkene. På siden med utlekting må det brukes 33 cm bredde, slik at pappen dekker godt over på begge sider. For mer om bruk av grunnmurspapp les denne artikkelen

Se også mer om temaet i vår Monteringsanvisning.  En slik utlekting kan også løse utfordringer som kabler, rør eller andre gjennomføringer.

Hvor får jeg kjøpt deres produkter?

TIL-TAK sine produkter selges gjennom de aller fleste store byggevareforhandlere her i landet, i tillegg til at det selges i både Sverige og Danmark.

Finn din nærmeste forhandler ved å gå inn på vår Forhandleroversikt

Hvordan beregner jeg hvor mye terrasseduk, lister og annet tilbehør jeg behøver?

Ved å taste inn dybde på terrassen og antall felter som skal tettes, inn i vår BEREGNINGSKALKULATOR, kommer det fram nøyaktig hva du trenger.

(Husk å først velge TIL-TAK Light)

Generelt kan det sies at det går med 1 patron pakningsmasse pr 5 meter duk og 1 pose skruer pr 10 meter duk. Profillistene er 1,5 meter, så her går det 4 lister pr 3 meter duk.

Hvordan får jeg det helt tett inn mot vegg?

Det er flere punkter som er viktige for å få det tett inn mot vegg. Denne artikkelen beskriver hvordan du kan løse det mot en gammel vegg.

Generelt så kan det sies at et terrassebeslag er helt nødvendig (se illustrasjon)

Dette sikrer enn tett overgang fra vegg og over det innerste terrassebordet. Videre kan bruk av grunnmurspapp også være en ekstra sikkerhet, dersom det skal legges nye terrassebord.

Se også vår MONTERINGSANVISNING for utfyllende informasjon.

Hvordan kan jeg enklest isolere rommet under terrassen, dersom jeg vil bygge det inn?

Det enkleste er å bruke våre termPIR® isolasjonsplater. Disse monteres rett i underkant av bjelkene, før det lektes ned og en himling kan monteres. Rommet under er nå klart til å disponeres til det du måtte ønske; Vinterhage, utestue, utekjøkken, varm bod, eller hva du nå måtte ha av behov!

Hvorfor trenger jeg en «Håndtlanger»?

«Håndtlangeren» er vår lille hjelper, som gjør trekking av duken inn i profilsporene til en lek! Uten denne er det nærmest helt umulig å trekke lengder med duk inn profillistene med mindre mann er to om jobben.

Les mer om hvordan i vår Monteringsanvisning

Jeg har en gammel terrasse men ønsker å tette med TIL-TAK. Må jeg rive opp de gamle terrassebordene?

Svaret er NEI!

Vel å velge TIL-TAK Light får du en løsning som kan ettermonteres under de gamle terrassebordene. Du får en 100% tett løsning som har nøyaktig samme funksjon som TIL-TAK Original.

Dersom du likevel av en eller annen årsak ønsker å bruke TIL-TAK Original, så er svaret JA, du får dermed også muligheten til å fornye terrassen med nye terrassebord.

Kan jeg bruke TIL-TAK Light også på en ny terrasse?

Svaret er et soleklart JA! Ved riktig utførelse gir TIL-TAK Light et like godt resultat som TIL-TAK Original. Dersom det skal himles oppunder terrassen i tillegg, så blir det heller ingen forskjell på hvordan det endelige resultatet blir sende ut.

På nybygg anbefaler vi å benytte en remse med bred grunnmurspapp oppå bjelkene. Dette beskytter bjelkelaget også mot fukt (på samme måte som TIL-TAK Original), samtidig gjør det at du slipper å bruke pakningsmasse mellom profillister og bjelke. Dette fordi vannet nå ledes godt forbi bjelken og ned på duken.

Kan jeg bygge inn plassen under en tett terrasse?

Ja, absolutt! Dersom behovet er en tørr utebod f.eks, er det likevel viktig å sørge for tilstrekkelig lufting.

Du kan også bygge et helt tett og isolert rom under en tett terrasse. Det er da viktig med riktig type isolasjon opp mot bjelkene. Veldig godt egnet til dette er våre termPIR® isolasjonsplater. Disse monteres under bjelkene, før du lekter ned og monterer himlingspanel. Sørg også for fri luftpassasje fra takrenne til husvegg, og videre opp bak ytterpanel på husvegg, til takutstikk. Ved å gjøre dette, ungår du eventuell kondensdannelse. Se eksempel på innbygging HER.

Kan jeg feste panel oppunder terrassen?

Det kan du absolutt! Det er viktig å sørge for god lufting, derfor anbefaler vi montering av glattkant-bord til en spaltepanel under en helt vanlig åpen terrasse. Spalten mellom bordene bør være minimum 5 mm.

Dersom du har planer om å bygge helt tett rom under terrassen, anbefaler vi å isolere med Pir-isolasjonsplater oppunder bjelkene. Disse sørger for god lufting mellom Isolasjonsplatene og TIL-TAK platene/duken. De er diffusjonstette, og har en svært god isoleringsevne. Under disse kan man feste opp den himlingen man måtte ønske, felle inn spotlights osv.

Kan jeg montere TIL-TAK hele året?

Montering som krever bruk av TIL-TAK pakningsmasse kan bare brukes når det er mer enn + 5 grader.

TIL-TAK Light med TIL-TAK grunnmurspapp over bjelkene erstatter pakningsmassen, og er dermed den eneste løsningen som kan monteres hele året.

Kan man kombinere takrenne med TIL-TAK Original og TIL-TAK Light?

Svaret er JA! og dette er noe vi sterkt anbefaler. Du kan montere takrenne i etterkant, eller du kan gjøre dette samtidig som terrassen bygges. Ofte er det enklest å feste takrennen i bakkant av forkantbordet, gjerne før dette settes opp.  Takrenna blir da mer eller mindre skjult, samtidig som den er med på å hindre vind i å komme til både duk og plater.  Her kan du se en alternativ måte å lede vann fra TIL-TAK Original ned i takrenne.

Må jeg være profesjonell for å kunne installere produktene deres?

Langt i fra! Dette er noe enhver burde klare, enten man har to eller ti tommeltotter – vær nøyaktig og følg Monteringsanvisning, så garanterer vi at det vil forbli 100% tett under verandaen. Våre produkter er enkle å legge og gir et holdbart, solid resultat som sikrer at det forblir tett.

opp

Lukk