
Høsten 2019 begynte oppføringen av en flott funkis-villa på vakre Saltrød i Arendal
I dette bygget ønsket man å kunne benytte et vanlig bjelkelag av tre, men å likevel å kunne legge store marmor-fliser i hele hovedetasjen. Valget falt derfor på en løsningen med svalehaleplater. Svalehaleplatene ble festet til bjelkelaget med skruer i hver eneste bølgeprofil. Når platene monteres på denne måten oppnås et samvirke mellom det støpte dekket og de bærende bjelkene, og resultatet blir et svært «dødt» underlag for f. eks. fliser. Et samvirkegulv m.a.o.
Her viser vi noen bilder fra prosjektet.
Et Samvirkegulv er lett å montere
Det oppnås et samvirke mellom betongdekket og bjelkelaget ved at skruene som fester platene ikke skrues helt ned. Skruehodet blir stående i høyde med toppen av plateprofilen, og de vil dermed feste seg til betongen når denne kommer på.
Du kan lese mer om hvordan monter et slikt gulv i vår monteringsanvisning.

Dette er bare et av mange eksempler på at det kan være fordelaktig å bygge et samvirkegulv. Samvirkegulvet sørger for maximal stivhet til bjelkelaget, noe som i sin tur redusere sjansen for setninger og sprekkdannelser i f.eks. fugene mellom fliser.
Et stivt og «dødt» gulv vil også være et godt gulv med tanke på lyddemping, og da særlig for luftbåren lyd. For å oppnå best mulig lyddemping mellom etasjene vil den beste metoden være å montere svalehaleplatene flytende. Dette kan du lese mer om her.