Det er varslet nye regler fra EU for energieffektivisering av boliger. De neste årene må norske huseiere belage seg på å punge ut for å redusere energiforbruket til oppvarming av boliger. Foreløpig vet vi ikke sikkert når direktivene vil tre i kraft her i Norge, men mye tyder på at vi står overfor en massiv oppgradering av eldre bygningsmasse for å imøtekomme kravene om energieffektivisering av norske boliger.
Hvordan energieffektiviseringen skal skje, og hvem som skal ta regningen, er høyst uklart. Foreløpig har ikke norske myndigheter noen plan for hvordan EUs nye bygningsenergidirektiv skal gjennomføres.
Energieffektivisering oppnås med etterisolering med PIR isolasjon
PIR isolering er den mest effektive etterisoleringen, og kan brukes som både innvendig og utvendig isolering. PIR isoleringen er brannsikker, damptett, og isolerer dobbelt så godt som mineralull. Dermed kan man spare mye boligareal, samtidig som man gjør flere arbeidsoperasjoner i ett. Les mer om bruksområder og installasjonsmetoder her.
Mot netto null
EUs bygningsdirektiv
- Fra 2030 skal alle nye bygninger være såkalt netto nullutslippsbygg. Det betyr blant annet at solceller på taket vil bli påbudt for alle nye bolighus.
- For bygg som brukes av det offentlige, gjelder kravet fra 2028.
- Energibruken i boligblokker skal reduseres med minst 16 prosent i 2030 og minst 20–22 prosent i 2035.
- Minst 16 prosent av de eldste og dårligste byggene må være renovert innen 2030. Dette øker til 26 prosent i 2033.
- I 2050 skal alle bygg være i klasse A med netto nullutslipp. I Norge er seks av ti boliger i energiklasse D eller lavere.
- I EU står bygg for 36 prosent av klimagassutslippene. I mange eldre bygg brukes ofte fossilt brensel til oppvarming. 2040 er satt som sluttdato for dette.
- Medlemslandene, inklusiv EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein, må utarbeide et veikart som inneholder en oversikt over bygninger og tilstanden til disse, samt planer for hvordan de nye kravene skal innfris.
Kilde NTB
Bygningsenergidirektivet vil gjelde i Norge gjennom EØS-avtalen. Det betyr at svært mange norske boliger må oppgraderes. Nesten seks av ti boliger er nemlig energiklasse D eller lavere, viser statistikk fra Enova.
Mye tyder på at det vil bli nødvendig med tiltak for energieffektivisering som etterisolering og utskifting av vinduer for å oppfylle kravene. Med PIR isolering fra TIL-TAK AS vil du kunne imøtekomme morgendagens krav på en enkel og effektiv måte.