Svalehaleplater montert som samvirkekonstruksjon/ribbedekke

Samvirkekonstruksjon er en metode for å øke styrken og bæreevnen til bærende konstruksjon, når svalehaleplater monteres på et bærende bjelkelag.

Samvirkekonstruksjon med svalehaleplater gir stivhet og lydisolering som et 200 mm tykt betonggulv

Støpte gulv på svalehaleplater som er festet til bjelkelaget, med skruer eller spiker som binder sammen betongdekke og bjelkelag til èn enhet, gir gulv med høy bæreevne og stabilitet. Spiker/skruehode avsluttes jevnt med plateprofil. Man kan bruke skruemaskin eller spikermaskin med bredt motanslag, slik at hodet havner på rette plassen, og betongen får tak i hodet.

Svalehaleplater i samvirkekonstruksjon på Svalbard

Svalehaleplater og samvirkekonstruksjon ble løsningen da Forsvarsbygg skulle sette opp nytt forsyningslager på Svalbard. Støpt dekke på mark slik vi er vant til å bygge solide betonggulv her på fastlandet, er ikke mulig på Svalbard på grunn av permafrost. Alle bygg på Svalbard settes på peler, og har bærende konstruksjon for 1. etasje over bakken. Den unike sammenkoblingen av et tynt men råsterkt betongdekke i samspill med trebjelker fungerer som ribber i betongdekket, og gir ekstremt god bæreevne med lav vekt og lavt materialforbruk.

Samvirkekonstruksjon og slipte betonggulv

Svalehaleplater på bjelkelag montert som samvirkekonstruksjon egner seg også ypperlig der man ønsker å ha slipt betonggulv. Løsningen passer godt med både elektrisk og vannbåren varme. Det anbefales å armere betonggulvet ekstra med armeringsnett ca 20mm under topp betong, for å minimere riss i dekket.

Ribbedekke mellom garasjeanlegg og leiligheter

Svalehaleplaten montert som samvirkekonstruksjon er også meget godt egnet mellom mindre garasjeanlegg og leiligheter. Her har man oppnådd luftludverdier på hele 5dB bedre enn kravet på 60dB, kun ved å montere nedhengt himling og to lag gips under bjelkene. Denne løsningen har skapt et lett etasjeskille som føles som massiv betong både med hensyn til stabilitet og lyd.

Etasjeskillet mellom leilighetene i 1 og 2 etasje har flytende svalehaledekke på bjelkelag og trinnlydstrimler, og dermed også dekket trinnlyddemping mellom enheter med hele 5dB bedre enn kravet.

Svalehaleplatene brukes her som i samvirkekonstruksjon, som et ribbedekke mellom garasjeanlegg og leilighet over. Noe som gir meget god luftlyd-isolering. Det benyttes svalehaleplater montert flytende med trinnlydsremser i etasjene videre oppover. Dette for å oppnå maksimal lydisolering både luft og trinnlyd.

opp

Lukk