Renovering av gammel villa med Svalehaleplater

20. januar 2023

Da Eiendomsutvikler Magne Blindheim skulle utføre en total-renovering av en gammel villa fra 1940 valgte han å bruke svalehaleplater. Jobben ble utført med vannbåren varme og flytsparkel på det gamle bjelkelaget i begge etasjer over kjelleren. Gevinsten ble stor – boligen fikk et sterkt dekke med minimal byggehøyde, god varmefordeling og rask montering.

Hva er svalehaleplater?

Svalehaleplarer er en tynn plate i galvanisert stål, med en profil som navnet tilsier: svalehale. Den spesielle uformingen gir svært god bærevne under en byggeprosess, og fungerer som både forskaling og armering av betongen.

Om man – i likhet med eiendomsutvikler Blindheim – integrerer gulvvarme i betongdekket, blir total byggehøyde fra bjelkelag til øverst betonglag på 40-60 mm. Ingen konstruksjon kan måle seg når det gjelder styrke, byggehøyde og varmefordeling.

Forskaling med svalehaleplater har blant annet brann- og lydegenskaper som enkelt dekker kravene til etasjeskille mellom to enheter.

Ribbedekke/Samvirkekonstruksjon, med 30% økt bæreevne

Ribbedekke er en type dekke av armert betong, der dekkeplaten hviler på små bjelker kalt ribber. Under renovering av huset ble svalehaleplater festet med spiker i hver profilbunn mot bjelkelaget, med spikerhodet opp i toppen av plateprofilen.

Ved å bruke denne fremgangsmåten bindes bjelker og betongdekke sammen til et ribbedekke der bæreevnen til bjelkelaget økes med opptil 30%.

Samvirkekonstruksjonen oppnås med at skruene fester platene til bjelkelaget, samtidig som toppen av skruen omsluttes av betong. På den måten binder det støpte dekket seg fast til bjelkelaget,- via alle skruene.

Rask montering

Med gamle bjelker og gamle standarder for dimensjonering kommer gjerne bjelkeavstand opp mot 800-900mm senteravstand mellom bjelkene. Svalehaleplatene kan legges rett på bjelker med senteravstand på 900mm uten ekstra forsterkninger. Dermed blir det ekstra stor gevinst å bruke svalehaleplatene som effektiviserer byggeprosessen med rask montering.

Varmerør og innfesting

Alupex varmerør ble anbefalt av rørlegger for enklere innfesting på svalehaleplatene. 16 mm vanlige pex varmerør glipper litt for lett ut av Duofor klipsene som følger med til svalehaleplatene. Til vanlige pex rør anbefales monteringsskinner feks fra Roth.

Lav byggehøyde og god varmefordeling

Gulvet bygger kun 52 mm over det gamle bjelkelaget samtidig som gulvet får en stabilitet og bæreevne som er helt i toppsjiktet av hva man kan få på bjelkelagskonstruksjon. Med vannbåren varme og flytsparkel får man en behagelig varmefordelingen i gulvet.

opp

Lukk