Duofor svalehaleplate
Fremtidens brann- og lydskille mellom enheter

Duofor svalehaleplate er en lett forskalingsplate til tynne betongdekker på bjelkelag. Denne platen gir deg en unik mulighet til å bygge et lett og lavtbyggende betongdekke med stor styrke, lyd og brannmotstand direkte på bjelkelag. Ev. med integrert gulvvarme i samme byggehøyde og arbeidsoperasjon. Ved flytende gulv på trinnlydstrimler direkte på bjelkelag, oppnår svalehaleplatene lydklasse B mellom enheter. Samtidig får man den gode brannhemmende egenskapen REI 60 fra oversiden på bjelkelaget. Med svalehaleplater sparer man byggetid og effektiviserer byggeprosessen, samtidig som man forbedrer egenskapene!

Lydisolerende gulv – opplevelsen av et 200 mm tykt betonggulv
Duofor svalehaleplate gir et gulv med hard, men dempende finish som blokkerer for trinnlyd og øker følelsen av komfort. Med svalehaleplate og lett betongdekke på bjelkelag tilbyr vi gulvløsninger som oppnår lydisolasjonsverdier som tilsvarer, eller er bedre enn, et 200 mm betonggulv!
I byggeforskriftene (NS8175) stilles det krav til både luftlydnivå og trinnlydnivå mellom leiligheter som ligger over hverandre; lydklasse C.
Luftlyd: For gulv mellom leiligheter må luftlydnivået være større/mer enn 55 dB feltmålt. Trinnlyd: For gulv mellom leiligheter må trinnlydnivået være mindre/lavere enn 53 dB feltmålt.
Lydmålinger på svalehaleplate utført i ferdig bolig (feltmålt)
Last ned og les lydmåling som er utført i ferdig innflyttet bolig, og gir lydklasse B etter dagens standard. Kravet til lyddemping er lydklasse C, så denne målingen ligger en klasse over.
Undersøkelse viser størst misnøye med lyd mellom enheter
Ifølge en undersøkelse om beboernes tilfredshet med nye boliger utført av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) i 2008 var beboerne minst fornøyd med lydisoleringen mellom enheter, og mellom rom i boligen. Svalehaleplater er den eneste metoden som gir lydklasse B mellom enheter, samtidig som de reduserer byggehøyde, byggetid og kostnader.
Spart tid og kostnad
Ved å bruke Duofor svalehaleplater, vil man ligge omtrent likt med dagens løsning (2 lag spon+2 lag gips+trinnlydplater) når det gjelder kostpris på materialer. Gevinsten ligger i:
– Kortere byggetid
– Store besparelser i monteringen
– Lavere byggehøyde
– Enkle arbeidsoperasjoner (glade arbeidere)
– Lydklasse B mellom enheter (glade huseiere)
– Brannklasse REI 60 (trygge huseiere)
Eksempel
240 kvm gulv på en 6-mannsbolig var kalkulert med 14 dager på 2 mann for å installere spon/gips/trinnlydsløsning. I tillegg er dette tunge manuelle arbeidsoperasjoner som krever mye energi (muskelkraft). Byggehøyde 104 mm. Lydklasse C. Brannklasse REI 30.
I stedet valgte man å gå for Duofor svalehaleplater: 240 kvm flytende svalehaleplate gulv ble lagt på 6 timer av 2 mann – mens de jobbet lett. Elektriker og rørlegger begynte arbeidet med varmekabler og rørgjennomføringer kl 12.00 samme dag, og fortsatte sitt arbeid neste dag frem til betongbilen kom. Pumpebil med B20 betong la ut hele dekket på 2 timer. Gulvet er da ferdig lydtettet klasse B, branntettet klasse 60 min, og ferdig til flis/parkett eller sliping og voksing. Byggehøyde 60 mm. Lydklasse B. Brannklasse REI 60.
Utvendig svalgang med brannkrav
Pulverlakkerte svalehaleplater for utvendig bruk. Plater med ekstra armeringsnett og 75 mm byggehøyde gir REI 60 på svalganger og balkonger.
Fritt spenn mellom husvegg og drager i ytterkant på opptil 2,5 meter. Platene understøttes minimum per meter under installasjon og utstøping.
Utvendig svalgang med brannkrav Fritt spenn opptil 2,5 meter
Betongkvalitet og herdeprosess

Betongdekke med svalehaleplate er ekstremt tynne betongdekker. Da er det viktig at man gjør ting på riktig måte:
1: Betongen skal ikke være sterkere enn B20!
Sterkere betong (feks B30) vil gi store spenninger og riss i dekket, samt skape uønsket kantreis. Anbefalt høyde på betongdekket (50 mm) bør ikke overskrides mer enn +/- 15 mm. Økt mengde i kombinasjon med økt betongstyrke vil gi fatale resultater. Dette kan føre til at dekket må rives og bygges opp på nytt.
2: Betongdekket skal dekkes med membranherder umiddelbart etter utstøping. Membranherderen sprøytes på dekket mens betongen enda er våt. Denne sørger for minst mulig uttørking i den kritiske herdefasen. Ved riktig bruk av membranherder vil betongdekket gjennom de neste 2-3 ukene opparbeide optimal styrke og smidighet – og redusere risiko for riss i dekket.
Gulvvarme på svalehaleplate
Svalehaleplaten er underlag og varmefordeling for gulvvarme i tillegg til å være et sterkt, brannhemmende og lyddempende gulv. Vannbåren varme festes med Duoklips, ref. bildene under. De er meget enkle å plassere og kan justeres helt uten verktøy.

Elektriske varmekabler på svalehaleplater
Elektriske kabler kan festes direkte på platene ved hjelp av tape eller limpistol. Eller man kan klipse de til et armeringsnett oppå platene.

Beregninger av bæreevne
Bæreevnen er i henhold til europeisk standard; EN 1990, EN1991, EN 1994 og EN 1995. For enkelt innsyn i egenskapene etter disse standardene, last ned belastningstabell under.
TEKNISKE DETALJER
Platebredde . . . . . . . . . . . . . . . . 630 mm
Dekkbredde . . . . . . . . . . . . . . . . . 590/610 mm
Følgende standardlengder kan leveres:
1300 mm (dekker 2 fakk med CC/600 bjelkeavstand)
1900 mm (dekker 3 fakk med CC/600 bjelkeavstand)
Lengder på forespørsel fra . . . . . . . . . . . . . . 500 mm
Spesifikasjoner
Stålkvalitet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ≥ S320
Miljø . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Z 275 g/m 2
Ståltykkelse . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,50 mm
Flens-bredde . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38/34 mm
Høyde . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 mm
Vekt 0,50 mm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5,85 kg/m 2
Svalehaleplate
Iht. europeisk standard;
EN 1090, EN 1994, EN 10326, EN 10143 og DIN 18807
Holdbarhet
Holdbarhet iht. europeisk standard;
minimum 50 år klasse X0/XC1, miljøklasse C1 og C2
Brannsikkerhet
Iht. europeisk standard;
EN 1990, EN 1991, EN 1994 og EN 1995
Lydisolering
Iht. europeisk standard;
lulyd EN-ISO 717-1, EN ISO 140-3 og EN 12354-1
kontaktlyd EN-ISO 717-2 EN ISO 140-6 og EN 12354-2
For egne lydmålinger med resultat klasse B, last ned måling under:
Bæreevne
Iht. europeisk standard; EN 1990, EN 1991, EN 1994 og EN 1995
Undersøkelser og beregninger
Iht. europeisk standard; Eurocode 0, 1, 2, 3, 4 og 5
MINSTE GULVTYKKELSER
Plate + betong i alt
Standardgulv i bolig 16 + 20 mm ca. 36mm
Standardgulv i næringsbygg 16 + 30 mm ca. 46 mm
Lydisolerende 10 + 16 + 34 mm ca. 60 mm
Gulvvarme rør 16 + 20 + 20 mm ca. 56 mm
Platene produseres av Doufor-fabrikken i Nederland, og bærer på over 100 års erfaring til bruk i industri og bolig, med ekstremt mange bruksområder.