Hvorfor velge PIR-isolasjonsplater?

24. januar 2023

Byggebransjen er for tiden inne i en sterk modningsprosess drevet av ønsket om lavere fotavtrykk på miljøet. Dette gir rom for større endringer og nye tankebaner for hvordan man effektiviserer fremtidens bygg. PIR isolering er kanskje en av de mest økende nykomlingene innefor termisk isolering; dette med god grunn. Med dobbel isoleringseffekt målt mot tradisjonell mineralull, og en rekke positive egenskaper utover dette som feks brannhemmende egenskaper, damptett og høy trykkfasthet regnes PIR isolering som et sterkt alternativ til tradisjonelle løsninger. Her kommer noen oppklarende fakta omkring PIR-isolasjonsplater.

En sammenligning av PIR-isolasjonsplater, mineralull og polystyren (isopor, xps o.l.) 

Når du planlegger termisk modernisering (etterisolering), kan du velge mellom mange typer isolasjonsmaterialer. Disse har hver for seg forskjellige egenskaper og forskjellig effektivitet. Det mest brukte isolasjonsmaterialet til boliger i dag, er uten sammenligning mineralull. I noen grad brukes forskjellige former for polystyren, og liten grad brukes PIR-isolasjon. Når vi nå skal sammenligner dem med hverandre, bør følgende faktorer vurderes:

  • termisk effektivitet,
  • grad av vannabsorpsjon,
  • brannmotstand,
  • motstand mot ytre faktorer.

Den endelige kostnaden for isolasjon er også viktig, hovedsakelig knyttet til det første av disse kriteriene. Så hva er forskjellene mellom de termiske isolasjonsmaterialene som er tilgjengelige på markedet?

PIR-isolasjon sammenlignet med andre isolasjonsmaterialer

Lavest varmeledingsevne

PIR-plater laget av polyuretan utmerker seg ved særdeles gode isolasjonsegenskaper – som sammenlignet med mineralull og polystyren har de den laveste varmeledningsevnen. Dette betyr at du kan bruke et tynnere lag med materiale enn med andre typer isolasjon, samtidig som du oppnår samme eller bedre isolasjonseffekt.

Sammeligning av varmeledningsevne (U-verdi)

XPS-polystyren: 0,028 – 0,034 W / mK
Mineralull: 0,033 – 0,037 W / mK
PIR isolasjon: 0,021 – 0,027 W / mK

PIR-isolasjon: Varmeledningskoeffisienten når 0,021 W / mK.

Kilde: https://ihome-no.techexpertolux.com/otoplenie/xarakteristiki-teploizolyacionnyx-plit-pir

Lav vannabsorbsjon

Selv om XPS polystyren har den laveste graden av vannabsorpsjon, er PIR-plater noe dårligere i denne sammenligningen. Samtidig er de mye mindre absorberende enn den populære mineralullen. Selv om mineralull er et ikke-brennbart materiale, akkumulerer det fuktighet, og skaper et miljø som bidrar til vekst av sopp. 

Brannmotstand

En skillevegg isolert med PIR-plater kan oppnå brannklasse B – de hindrer rask spredning av brann. Materialet avgir ikke giftige gasser, og passer derfor perfekt til etterisolering innvendig i gamle hus.

Høy trykkfasthet og motstand mot kjemikalier

PIR isolasjon er usammenlignbart mest motstandsdyktig mot ulike typer kjemikalier.
Isolasjone har en høy trykkfasthet, og kan brukes som isolering med påstøp oppå og tunge belasninger som feks biltrafikk. Hardhet og skademotstand – σ10 = 150kPa

Økonomi – lønnsomhet

På kjøps- og monteringsstadiet viser polystyren- eller mineralullisolasjon seg vanligvis å være billigere, men kostnaden for PIR-isolasjonsplater er helt berettiget, og investeringen vil lønne seg i det lange løp. For mer informasjon, ta kontakt med vår salgsavdeling.

Her kan du også se en PDF som sammenligner PIR og andre typer isolasjonsmateriale.

(dette er delevis en oversatt artikkel fra produsenten GOR-STAL sin hjemeside)

opp

Lukk