TØMRER Egil Wormdal legger TIL-TAK Original dreneringssystem for første gang

21. september 2022

Tømrer Egil Wormdal kombinerer et aktivt tømrer yrke med høy aktivitet på sosiale medier. Denne gangen var oppdraget hos kunde; restaurering av en gammel terrasse, med dreneringsløsning mellom bjelkene. Til dette formålet ble TIL-TAK Original terrasseplater med innbygget fall testet ut for å kombinere nytt terrassedekke med tørt og nyttbart areal under terrassen.

I det naturskjønne området helt ned mot vannkanten i bygden Børsa, mellom Trondheim og Orkanger skulle den gamle altanen på hele lagsiden av huset restaureres. Nye bjelker, nytt terrassedekke, og ikke minst ny integrert dreneringsløsning som leder vannet ut mellom bjelkene i terrassegulvet, og helt ut i takrenne ved rekkverk.

Egil Wormdal utfører spesialtilpassninger

Ca 10 cm av «vingene» nederst på den dypeste platen klippes av for å lage vannbrett ned mot takrenne ytterst på terrassen. Før monteringen av platene starter er det lurt å montere takrennen, ved å koble alle rennekrokene på rakrennen først, og deretter feste kroker og renne fast i forkantbord på terrassen, vendt innover mot husvegg.

Ytterste platerad festes hele veien før neste platerad inn mot vegg monteres. Sentrèring av platene i hverandre i profilene over bjelken er like viktig som sentrering av selve platen på bjelken. Når dette er riktig, fester man platene i bakkant med en spiker. Slik unngår man at platene sklir fra hverandre oppå bjelkene, og det innebyggede fallet i platene ødelegges.

En lillefinger tykk streng TIL-TAK pakningsmasse påføres alle steder der plater overlapper hverandre. Oppå bjelkene har denne massen to funksjoner. Den stopper kappillæreffekt mellom platene. Den hindrer altså vann fra å suges opp i mellom platene som ligger på hverandre. Funksjon nummer to er å tette rundt skruehullene fra terrassebordene som monteres når platene er lagt.

Tilpassninger rundt rekkverkstolper gjøres enkelt på byggeplass med platesaks og brettetang. NB! platekantene er skarpe, og må hådteres med hansker og forsiktighet.

Skråkanter inn mot vegg klippes og brettes opp i rennebunn. På denne måten stives platen av, og stopper vannet mot å renne mot vegg.

Ny runde med TIL-TAK pakningsmasse som påføres alle steder der platene ligger tett på hverandre.

Platesystemet er avhengig av følgende punkter:

  • Riktig mengde pakningsmasse på rett sted.
  • Plassering av platene med profiler i hverandre.
  • Sentrèring på bjelke.
  • Spiker for å holde platen på plass etter sentrering.
  • Senteravstand mellom bjelkene på 60 cm.

Bruk gjerne et vater i rennebunn for å kontrollere at fallet er intakt under legging.

Inn mot husvegg skyves en 25 cm bred TIL-TAK grunnmurspapp inn under eksisterende beslag, og opp under kledning. Slik at vannet fra vegg ikke trekker inn under terrassebord og mot vegg. Istedenfor fanges det opp av grunnmurspappen og ledes ut på platene.

Relaterte poster

Her vises et innredet areal under terrassen, med utekjøkken, spisegruppe og innglassing 6. mai 2019

Sinnasnekker’n lærer seg TIL-TAK!

Når man ser hva vi har fått ut av arealet som tidligere var unyttbart, og bare stod som et skille mellom hus og hage, er vi overveldet

2. desember 2021

Tilbygg på Bjerkøya

Støpt dekke over tilbygg på Bjerkøya i Sande Huseier ønsket å utvide sokkeletasjen på sin enebolig, og etablere terrasse oppå tilbygget. Da trengte han et sterkt og isolert flett tak med så lav byggehøyde som mulig. Svaret på utfordringene ble svalehaleplater på bærende bjelkelag med påstøp og PIR isolering mellom bjelkene. Vi viser her noen […]

ny veranda 19. oktober 2021

Ny veranda på Helle

Et typisk hus fra tidlig 70-tall trengte en ansiktsløftning, og økt areal både for tørr oppbevaring og ekstra uteplass. Svaret ble å bygge en ny veranda langs hele fronten av huset. Første fase av prosjektet var derfor å bytte vinduer, sette inn en ny verandadør og å male hele huset. Det har vært mye jobb, […]

opp

Lukk