Svalehaleplater til brann- og lydisolering av gammel bygård

29. mai 2019

Da kontorene i tredje etasje i Kirkegata 12 i Kristiansand skulle renoveres, og bjelkeavstanden var mellom 80-90 cm, måtte byggmesteren se etter nye løsninger. Det ble Kristiansand Kommune sitt første møte med svalehaleplater

Gammel bygård med dårlig lydisolering og store bjelkeavstander

Vi valgte svalehaleplater fordi de kunne legges på store bjelkeavstander uten ekstra forsterkning. I tillegg har de en god lydisolerende effekt.

Svein Høyåsen, Kristiansand kommune

Det ble lagt duk over bjelkelaget, og blåst inn isolsajon før svalehaleplatene ble lagt flytende på trinnlydstrimler.

Bygget er fra 1893 og avstanden mellom bjelkene er 90cm. Gulvet var skjevt, og forstyrrende lyd hørtes godt mellom etasjene. Det var da Byggeservice i Kristiansand kommune ble tipset av Neumann Bygg om svalehaleplatens egenskaper: De kan legges på bjelkeavstander opptil en meter uten ekstra understøtting. Samtidig kunne de oppnå lydklasse B mellom enheter, noe som er helt unikt på bjelkelagskonstruksjon. «Det førte til at vi ville prøve ut svalehaleplatene», forteller Svein Høyåsen fra Byggeservice i Kristiansand kommune.

Flyt sparkel i stedet for betong

Da dette var et renoveringsprosjekt innvendig i eksisterende bygg, og det var ønskelig med minimal fukttilførsel og rask herding, ble det valgt flyt sparkel i stedet for betong, som er det vanlige å bruke oppå platene.

Rask og enkel byggeprosess

Glenn Ege, som ble leid inn for å flyt sparkle oppå platene, ble positivt overrasket over løsningen. At så tynne og lette stålplateprofiler bærer godt på bjelkeavstander opp mot 90 cm, hadde han ikke trodd. Hele jobben tok i underkant av to timer. «Man kan si det var svært vellykket å bruke sparkel oppå platene. Nå ser vi bare frem til å teste gulvet i bruk», sier Ege med glimt i øyet.

Vil du vite mer om fordelene med svalehaleplater?

Relaterte poster

14. mai 2018

Svalehaleplater: Kjapt, sterkt og enkelt

Huset er et bindingsverkshus fra 1937, med de utfordringer det byr på. Det er gamledelen som Pelle nå pusser opp. Oppussing av gammelt bad –Svalehaleplatene er fantastisk enkle å bruke, forteller Pelle Moe, som har brukt svalehaleplater til oppussing av badet. Jeg skal bygge om deler av fjøset til atelier, og vurderer sterkt å bytte […]

30. april 2018

Strålende fornøyd med svalehaleplater

Byggmester Tore Erichsen er i gang med oppføring av to 4-manns boliger i idylliske omgivelser i Homborsund like ved Grimstad. Blant flotte turområder ved sjøen, landlige omgivelser og med samtidig sentrumsnær beliggenhet, er byggearbeidet godt i gang. Og dette prosjektet er han særs godt fornøyd med, han har nemlig prøvd svalehaleplater for første gang, etter […]

brann og lydskille 11. mai 2021

Brann og lydskille mellom enheter

Det stilles stadig større krav til utforming av våre bygg. Kravet til brannegenskaper og lydegenskaper er noen av kravene som må møtes og oppfylles. Med DUOFOR -svalehaleplater fra TIL-TAK kan du i dag skaffe deg fremtidens brann og lydskille mellom boenheter! Svalehaleplater og betong på trinnlydsstrimler gir ekstremt gode lyd og brannegenskaper og er fremtidens […]

opp

Lukk