
Svalehaleplater til brann- og lydisolering av gammel bygård
Da kontorene i tredje etasje i Kirkegata 12 i Kristiansand skulle renoveres, og bjelkeavstanden var mellom 80-90 cm, måtte byggmesteren se etter nye løsninger. Det ble Kristiansand Kommune sitt første møte med svalehaleplater
Gammel bygård med dårlig lydisolering og store bjelkeavstander

Vi valgte svalehaleplater fordi de kunne legges på store bjelkeavstander uten ekstra forsterkning. I tillegg har de en god lydisolerende effekt.
Svein Høyåsen, Kristiansand kommune

Bygget er fra 1893 og avstanden mellom bjelkene er 90cm. Gulvet var skjevt, og forstyrrende lyd hørtes godt mellom etasjene. Det var da Byggeservice i Kristiansand kommune ble tipset av Neumann Bygg om svalehaleplatens egenskaper: De kan legges på bjelkeavstander opptil en meter uten ekstra understøtting. Samtidig kunne de oppnå lydklasse B mellom enheter, noe som er helt unikt på bjelkelagskonstruksjon. «Det førte til at vi ville prøve ut svalehaleplatene», forteller Svein Høyåsen fra Byggeservice i Kristiansand kommune.
Flyt sparkel i stedet for betong
Da dette var et renoveringsprosjekt innvendig i eksisterende bygg, og det var ønskelig med minimal fukttilførsel og rask herding, ble det valgt flyt sparkel i stedet for betong, som er det vanlige å bruke oppå platene.
Rask og enkel byggeprosess

Glenn Ege, som ble leid inn for å flyt sparkle oppå platene, ble positivt overrasket over løsningen. At så tynne og lette stålplateprofiler bærer godt på bjelkeavstander opp mot 90 cm, hadde han ikke trodd. Hele jobben tok i underkant av to timer. «Man kan si det var svært vellykket å bruke sparkel oppå platene. Nå ser vi bare frem til å teste gulvet i bruk», sier Ege med glimt i øyet.


Vil du vite mer om fordelene med svalehaleplater?