Pir eller isopor?

13. desember 2023

Mange lurer på hvorfor det er noe poeng å bruke ekstra penger på isolasjon. I søken etter det beste isolasjons materialet, så dukker kanskje pir isolasjon opp som et alternativ. Hva bør man velge? PIR, XPS eller isopor?

pir eller isopor

Søylene over illustrerer forskjellen i isolasjonsevne. 110 mm Pir isolasjon tilsvarer de andre produktenes tykkelser når vi kun snakker om isolasjonsverdi. Alle de andre fordelene kommer i tillegg, slik som brannmotstand, fuktsperre (belagte plater), trykkstyrke osv. I denne pdf-en kan du lese om flere fordeler ved pir-isolasjonsplater.

Energisparende byggeteknikk bruker smart teknologi, noe som gir høy varmekomfort og framstilling av bygg som er preget av et lite energiforbruk
og lave driftskostnader.
TermPIR isolasjon plater garanterer en mer effektiv
varmeisolasjon enn andre isolasjonsmaterialer, slik som
mineralull eller isopor. De garanterer innsparing, lang
og sikker bruk, både i hus og leiligheter.

PIR vs Isopor – en sammenligning

Når man skal velge mellom PIR-isolasjon, EPS (isopor) og XPS er det viktig å forstå forskjellene mellom disse materialene, da de har ulike egenskaper og bruksområder.

1. Isolasjonsevne

  • PIR (Polyisocyanurat): PIR har svært høy isolasjonsevne med en lavere lambdaverdi (vanligvis 0,022 W/mK), noe som betyr at man kan oppnå bedre isolasjon med tynnere plater. Dette gjør PIR ideelt for prosjekter der plass er begrenset, som i tak eller vegger med strenge energikrav.
  • EPS (Ekspandert polystyren): EPS har en høyere lambdaverdi (vanligvis 0,038 W/mK) og krever tykkere plater for å oppnå samme isolasjonseffekt som PIR.
  • XPS: XPS har noe bedre isolasjonsevne enn EPS, men det er fortsatt en lav isolasjonsevne i forhold til PIR isolering. (Normalt 0,033 W/mK)

2. Fuktmotstand

  • PIR: PIR har lav fuktabsorpsjon og er mer motstandsdyktig mot vann og damp, noe som gjør det godt egnet for bruk i fuktige miljøer, som kjellere eller flate tak. Fuktopptak på mindre enn 0,2 vol%
  • EPS: EPS er mer fuktfølsomt og kan over tid trekke til seg fuktighet og miste isolasjonsevne.
  • XPS: XPS har høy motstandsdyktighet mot fukt. Fuktopptak på mindre enn 0,5 vol%

3. Brannmotstand

  • PIR: PIR har bedre brannegenskaper enn EPS, da det inneholder flammehemmende tilsetninger og generelt utvikler mindre røyk ved brann. Det brukes ofte der strengere brannkrav gjelder. Godkjent for bruk i bygninger. Brannklasse B-s2,d0
  • EPS: EPS er lett antennelig og brannfarlig med sterk brannutvikling. Ikke egnet til bruk i bygg.
  • XPS: XPS er lett antennelig og brannfarlig med sterk brannutvikling. Ikke egnet til bruk i bygg. Denne er utviklet for isolering i grunn, med jord/stein/betong over seg.

4. Trykkstyrke

  • PIR: PIR har god trykkfasthet. opptil 150 kPa
  • EPS: EPS har lavest trykkfasthet. ca 80 kPa
  • XPS: XPS har den høyeste trykkfastheten. Fra 250-700 kPa. XPS er kontruert for å isolere i grunn, og har derfor trykkfasthet som sin sterkeste side.

5. Pris

  • PIR: PIR er dyrere enn EPS og XPS, men har egenskaper som forsvarer prisen i forhold til færre arbeidsoperasjoner og mindre materialkjøp.
  • EPS: EPS er det rimeligste alternativet og brukes ofte i prosjekter der egenskapene til PIR ikke er nødvendig.
  • XPS: XPS ligger mellom EPS og PIR, og brukes hovedsakelig i grunn på grunn av høy trykkfasthet og elendige brannegenskaper.

Oppsummering

Valget mellom PIR, XPS eller Isopor avhenger av bruksområdet og prosjektets krav. Hvis isolasjonsevne, brannmotstand og plass er avgjørende, er PIR det beste valget. Dersom budsjett er viktigst, og egenskaper som fuktmotstand, høy isolasjonsevne, brannmotastand og plassbesparelse ikke er nødvendig kan EPS være et godt alternativ. Dersom trykkfasthet er den viktigste egenskapen, og brannmotstand ikke betyr noe, er XPS det beste alternativet.

Relaterte poster

PIR-isolasjonsplater 24. januar 2023

Hvorfor velge PIR-isolasjonsplater?

Byggebransjen er for tiden inne i en sterk modningsprosess drevet av ønsket om lavere fotavtrykk på miljøet. Dette gir rom for større endringer og nye tankebaner for hvordan man effektiviserer fremtidens bygg. PIR isolering er kanskje en av de mest økende nykomlingene innefor termisk isolering; dette med god grunn. Med dobbel isoleringseffekt målt mot tradisjonell […]

6. mai 2021

TermPIR – den nye generasjonen isolering

Blant våre produkter har vi isolasjonsplater laget av PIR-skum fra termPIR. Disse fungerer som isolasjon og fuktsperre/dampsperre i ett og samme produkt, samtidig som det er brannhemmende. Alu-PIR er det perfekte produktet for deg som ønsker å isolere innvendig i bolig eller garasje. Eller som isolering av undertak for å bygge en lun og varm […]

8. november 2023

PIR isolering og Derbigum sveisemembran over underjordisk garasje

Da Ruben Jusnes fra Stavanger skulle isolere en stor underjordisk garasje, falt valget på PIR isolering fra TIL-TAK AS. Det var kombinasjonen av brannegenskaper, isolasjonsevne, byggehøyde og pris som var avgjørende. Her er tilbakemeldingen fra en førnøyd kunde: «Taktekker var i ekstase over hvor bra Term-pir er; det var ingen problem å tekke med Derbigum […]

opp

Lukk