Lydisolering med Svalehaleplater i gammel bygård

29. mai 2019

Da kontorene i tredje etasje i Kirkegata 12 i Kristiansand skulle renoveres, måtte byggmesteren se etter nye løsninger. Med bjelkeavstander mellom 80-90 cm, og ønske om bedre lydisolering, var dette en liten utfordring. Men det var da Kristiansand Kommune fikk sitt første møte med svalehaleplater..

Gammel bygård med dårlig lydisolering og store bjelkeavstander

Vi valgte svalehaleplater fordi de kunne legges på store bjelkeavstander uten ekstra forsterkning. I tillegg har de en god lydisolerende effekt.

Svein Høyåsen, Kristiansand kommune

Gulvene i den gamle bygården fra 1893 var skakke og skjeve, og forstyrrende lyd hørtes godt mellom etasjene. Det var Neumann Bygg som tipset Byggeservice i Kristiansand kommune om svalehaleplatens egenskaper. Svalehaleplatene kan nemlig legges på bjelkeavstander opptil en meter uten ekstra understøtting. Samtidig kan de gi svært god lydisolering, og oppnå lydklasse B mellom enheter, noe som er helt unikt på bjelkelagskonstruksjon. «Det førte til at vi ville prøve ut svalehaleplatene», forteller Svein Høyåsen fra Byggeservice i Kristiansand kommune.

Flyt sparkel i stedet for betong

Man velger flytsparkel i stedet for betong i dette prosjektet. I renoveringsprosjekter innvendig i eksisterende bygg er det ønskelig å tilføre minimalt med fuktighet. Flytsparkel har nettopp denne fordelen fremfor vanlig betong. Rask herdetid er en annen åpenbar fordel.

Rask og enkel byggeprosess

Glenn Ege ble leid inn for å flyt sparkle oppå platene. Løsningen med svalehaleplater overrasket han veldig. At så tynne og lette stålplateprofiler bærer godt på bjelkeavstander opp mot 90 cm, hadde han ikke trodd. Hele jobben tok i underkant av to timer. «Man kan si det var svært vellykket å bruke sparkel oppå platene. Nå ser vi bare frem til å teste gulvet i bruk», sier Ege med glimt i øyet.

Vil du vite mer om fordelene med svalehaleplater?

Relaterte poster

14. mai 2018

Svalehaleplater: Kjapt, økonomisk, sterkt og enkelt

Det er jo både kjapt, økonomisk, sterkt og enkelt å jobbe med svalehaleplater! Dette er Pelle Moe sin umiddelbare respons etter å ha jobbet med og erfart Svalehaleplatene. Huset de brukes i er et bindingsverkshus fra 1937, med de utfordringer det byr på. Det er gamledelen som Pelle nå pusser opp. Oppussing av gammelt bad […]

tore erichsen 30. april 2018

Strålende fornøyd med svalehaleplater

Byggmester Tore Erichsen er i gang med oppføring av to 4-manns boliger i idylliske omgivelser i Homborsund like ved Grimstad. Blant flotte turområder ved sjøen, landlige omgivelser og med samtidig sentrumsnær beliggenhet, er byggearbeidet godt i gang. Og dette prosjektet er han særs godt fornøyd med. Tore har nemlig prøvd svalehaleplater for første gang, etter […]

brann og lydskille 11. mai 2021

Brann og lydskille mellom enheter

Det stilles stadig større krav til utforming av våre bygg. Kravet til brannegenskaper og lydegenskaper er noen av kravene som må møtes og oppfylles. Med DUOFOR -svalehaleplater fra TIL-TAK kan du i dag skaffe deg fremtidens brann og lydskille mellom boenheter! Svalehaleplater og betong på trinnlydsstrimler gir ekstremt gode lyd og brannegenskaper og er fremtidens […]

opp

Lukk