Ved å bruke flytende svalehaleplater med betong og trinnlydsdempende gummistrimler på det forsterkede bjelkelaget, har Sequoia eiendomsutvikling bygget ut loftsetasjen i den gamle bygården på Sankthanshaugen i Oslo. De har dermed kunnet utnytte loftet i den gamle bygården. Utbygger har utført jobben etter dagens krav til etasjeskille mellom boenheter angående lyd og brann, helt uten at det har blitt gjort inngrep i de bebodde leilighetene under.
Sequoia eiendomsutvikling har gjennomført nok et bærekraftig utviklingsprosjekt. Det gamle loftet i Waldemar Thranes gate 19 er utnyttet til 4 nye leiligheter med en spennende arkitektur der nye og gamle elementer er lekkert kombinert.
Resultatene er enestående; -stabile og sterke gulv med lav vekt og egenskaper som massiv betong. Med dette som fundament kan man bygge eksklusive t oppleiligheter i eksisterende byggningsmasse, ( i dette tilfellet et gammelt loft) -uten å gå på kompromiss med sentrale egenskaper som lyd og brann mellom enhetene.
Stubbloftsleiren, som er svært vanlig å finne på gamle loft, ble først fjernet. Deretter ble de gamle bjelkene forsterket. Tilslutt ble stubbloftsleiren lempet tilbake mellom bjelkene. Dette for å beholde de gode lydreduserende egenskapene. Kombinasjon av stubbloftsleiren og flytende betonggulv med svalehaleplater og gummiremser gir god trinnlyddemping som gjør at man unngår å gjøre inngrep i eksisterende bebodde leiligheter i etasjen under.
TIL-TAK AS takker for tilliten! Vi er stolt over å få lov til å levere enkle og raske byggesystemer. En løsning som gir stor merverdi for kundene ved raskere byggetid, mindre materialforbruk og bedre bokomfort.
Mer info om svalehaleplatene finner du her.
I landlige omgivelser noen få kilometer fra Gardermoen Lufthavn, bygger Wenbo Gruppen med Gardermoen Byggentreprenør som utførende, 3 stk 6 mannsboliger med garasjeanlegg i kjeller. Dette er bare 3 av 6 slike flermannsboliger som skal opp på dette feltet. For første gang tester de ut en helt ny måte å bygge lydgulv på bjelkelag; De legger svalehaleplater flytende på gummistrimler oppå bjelkelaget.
Metoden er testet i ferdig bolig til å gi lyd verdier som står til lydklasse B som er en hel lydklasse bedre enn dagens krav. Samtidig reduseres byggetiden ca 10 ganger i forholdt til tradisjonell oppbygging med sponplater, gips og trinnlydsplater. Byggehøyde (60 mm) reduseres med ca 40%, samtidig som styrke/stabilitet øker. Løsningen veier 80-100 kg pr kvm eller 0,8-1,0 kN.
Last ned Lydmåling
Dekket over et garasjeanlegg i slike 6 mannsboliger har ikke trinnlydskrav, men luftlyden fra garasjeanlegg og opp til leiligheter skal være 60 dB eller mer. Kravet mellom boenheter er 55 dB eller mer. Svalehaleplatene på bjelker med nedhengt himling gir verdier på hele 65 dB. Styrken i gulvet blir å sammenlikne med et massivt tungt betongdekke, da betong og bjelker bindes sammen til et ribbedekke. Samtidig har man plass mellom bjelkene til tekniske installasjoner.
Tømrer Egil Wormdal kombinerer et aktivt tømrer yrke med høy aktivitet på sosiale medier. Denne gangen var oppdraget hos kunde; restaurering av en gammel terrasse, med dreneringsløsning mellom bjelkene. Til dette formålet ble TIL-TAK Original terrasseplater med innbygget fall testet ut for å kombinere nytt terrassedekke med tørt og nyttbart areal under terrassen.
I det naturskjønne området helt ned mot vannkanten i bygden Børsa, mellom Trondheim og Orkanger skulle den gamle altanen på hele lagsiden av huset restaureres. Nye bjelker, nytt terrassedekke, og ikke minst ny integrert dreneringsløsning som leder vannet ut mellom bjelkene i terrassegulvet, og helt ut i takrenne ved rekkverk.
Ca 10 cm av «vingene» nederst på den dypeste platen klippes av for å lage vannbrett ned mot takrenne ytterst på terrassen. Før monteringen av platene starter er det lurt å montere takrennen, ved å koble alle rennekrokene på rakrennen først, og deretter feste kroker og renne fast i forkantbord på terrassen, vendt innover mot husvegg.
Ytterste platerad festes hele veien før neste platerad inn mot vegg monteres. Sentrèring av platene i hverandre i profilene over bjelken er like viktig som sentrering av selve platen på bjelken. Når dette er riktig, fester man platene i bakkant med en spiker. Slik unngår man at platene sklir fra hverandre oppå bjelkene, og det innebyggede fallet i platene ødelegges.
En lillefinger tykk streng TIL-TAK pakningsmasse påføres alle steder der plater overlapper hverandre. Oppå bjelkene har denne massen to funksjoner. Den stopper kappillæreffekt mellom platene. Den hindrer altså vann fra å suges opp i mellom platene som ligger på hverandre. Funksjon nummer to er å tette rundt skruehullene fra terrassebordene som monteres når platene er lagt.
Tilpassninger rundt rekkverkstolper gjøres enkelt på byggeplass med platesaks og brettetang. NB! platekantene er skarpe, og må hådteres med hansker og forsiktighet.
Skråkanter inn mot vegg klippes og brettes opp i rennebunn. På denne måten stives platen av, og stopper vannet mot å renne mot vegg.
Ny runde med TIL-TAK pakningsmasse som påføres alle steder der platene ligger tett på hverandre.
Bruk gjerne et vater i rennebunn for å kontrollere at fallet er intakt under legging.
Inn mot husvegg skyves en 25 cm bred TIL-TAK grunnmurspapp inn under eksisterende beslag, og opp under kledning. Slik at vannet fra vegg ikke trekker inn under terrassebord og mot vegg. Istedenfor fanges det opp av grunnmurspappen og ledes ut på platene.
Da ski kaféen til Haglebu Skisenter skulle oppgraderes og utvides, var det noen som tenkte smart. Resultatet ble en ny stor terrasse med sitteplasser ute i solen men også en dobbel funksjon.
Med TIL-TAK Light terrassduk mellom bjelkene, og TIL-TAK grunnmurspapp på bjelkelaget, fikk hele arealet under den store terrassen ny bruksverdi. Skisenteret fikk et tørt område, med inngang til toaletter og garderober, skiutleie og maskinpark for preparering av løypene.
TIL-TAK Light terrasseduk i kombinasjon med TIL-TAK grunnmurspapp på bjelkelaget, og i overgang mot husvegg kan monteres hele året. Systemet kan også brukes på bjelkelag med forskjellige avstand mellom bjelkene.
Mer info om systemet finner du her
Skisenteret på Haglebu er et familievennlig vintersportanlegg som ligger idyllisk til i fjellene i Sigdal, kun en kort kjøretur fra Oslo. Her finner du skibakker som passer alle nivåer – fra nybegynnere til erfarne alpinister. Anlegget har flere preparerte nedfarter, moderne skiheiser og en egen barnebakke med skålheis, som gjør det til et trygt og gøyalt sted for de minste.
I tillegg til alpint byr området på flotte langrennsmuligheter, med milevis av preparerte løyper som snor seg gjennom vakker fjellnatur. Skisenteret har også skiutleie, kafé og varmestue, hvor du kan nyte en pause med varm drikke og hjemmelagde retter.
Enten du kommer for en dagstur eller en hel helg, er Haglebu Skisenter et sted hvor hele familien kan skape minnerike vinteropplevelser. Velkommen til fjellet!
I de aller fleste situasjoner kan man bruke standardplater som justeringsplater. Ved å bruke standardplatene, står du også mye friere. Du kan veldig enkelt bruke disse både på høyre og på venstre side av terrassen. I begge tilfeller klippes det vekk, og tilpasses mot den ytterste bjelken.
Det skal ved bruk av standardplater som justeringsplater ikke brukes pakningsmasse i tverrskjøtene, men tverrfrofilen i platen sørger for at vann ikke trekker bakover. Vi anbefaler også sterkt å bruke Grunnmurspapp over alle bjelkene, istedenfor pakningsmasse mellom platene i alle plateslkjøter. Denne metoden beskrives godt her
Noen ganger er det nødvendig å klippe i platene. I slike tilfeller mister man enten dryppnesen, eller oppbretten i bakkant. Begge deler kan nokså enkelt gjenopprettes. Ved hjelp av et ganske enkelt knekkeverktøy, løser du dette.
Med et enkelt knekkeverktøy har du nå gjenopprettet platens opprinnelige funksjon. Om denne operasjonen utføres nøyaktig og kontrollert, blir resultatet praktisk talt like godt som originalen.
Justeringsplatene som leveres til TIL-TAK Original er ment for å kunne brukes på begge sider av et bjelkelag. Man bruker platene når endefeltene er smalere enn cc-60 cm. Denne artikkelen beskriver fremgangsmåten, enten justeringsplatene skal brukes på den ene eller den andre side av terrassen. Det finnes en utførlig monteringsanvisning, som vi anbefaler å lese. (se side 5)
Det er best å legge alle standardplatene helt inn til vegg først, ved å starte med alle platene i den ytterste rekken, og jobbe seg innover. Deretter ta justeringsfakkene for seg fra ytterkant og inn mot vegg.
Til forskjell i fra standardplater, har justeringsplatene kun èn tverrprofiler for å avstive platene i bakkant. Ingen avstiving i enden. Det betyr at det kun er plate nr 1 i denne serien som har en brett opp i bakkant, mens plate nr 2 – 6 har en brett ned på tvers i bakkant. Hensikten med denne er kun avstivning. Dette betyr at det i motsetning til standardplatene må brukes TIL-TAK pakningsmasse også på tvers i plateskjøtene på justeringsplatene.
I tilfeller der det er veldig smale mellomrom mellom bjelkene eller veldig korte bjelker, kan standardplatene klippes til og brukes som justeringsplater. Dersom det ikke er for tett opp mot cc-60 som senteravstand, vil plate nr 1-4 fint kunne tilpasses, siden det her er mye flate igjen i bunnen av platen. Mål og kontroller gjerne dette før du går til innkjøp av justeringsplater.
Ved bruk av tilpassede standardplater, blir det en åpning på tvers av platene, på samme måten som ved vanlig montering. På siden der platene klippes og tilpasses, brukes TIL-TAK pakningsmasse alle steder der platene ligger tett på hverandre.
Ved montering av justeringsplater på vinteren, dvs når det er lavere temperatur enn 5 grader pluss, må pakningsmassen som skal benyttes, oppbevares varmt, helt til den skal brukes. På denne måten har den gode nok flytegenskaper til at den kommer greit ut av patronen. Tettefunksjonen for pakningsmassen vil bli bra, så lenge overflatene på platene er tørre.
Våren 2023 gikk Byggefirma Jensen & Håland på Klepp i gang med tre forskjellige prosjekt på samme tid der de brukte svalehaleplater for første gang. Siden har Jensen & Håland holdt seg til svalehaleplater når de skal lage sollide plattformgulv på bjelkelag både på nybygg og til renoveringsprosjekter.
Et av prosjektene var en enebolig med to etasjer, der kunde ville ha vannbåren varme og slipt betonggulv, samtidig som man ønsket en best mulig trinnlydsdemping fra stue og kjøkken i 2. etasje. Valget av svalehaleplater var enkelt. Her ble alle ønsker oppfylt med både sparte arbeidstimer og spart byggehøyde.
På Hinnaberget mellom Stavanger og Sandnes føres opp en helt ny tomannsbolig med brann og trinnlydskrav. Med svalehaleplater og 30mm påstøp oppnår Jensen & Håland en hel lydklasse bedre enn dagens krav til lydisolering, og dobbelt så god brannhemming fra øverste etasje.
Tiden og enkelheten med montering og håndtering av platene gir store besparelser samtidig som kvaliteten øker😍
Byggefirma Jensen & Håland er en erfaren og pålitelig Entreprenør som leverer bygge- og renoveringstjenester av høy kvalitet. Med et dyktig team og fokus på kundens behov, tar de på seg alt fra nybygg og tilbygg til rehabilitering og spesialtilpassede løsninger. Firmaet er kjent for sitt solide håndverk, effektive gjennomføring og gode kundeservice, som sikrer varige resultater og fornøyde kunder. Jensen & Håland er et trygt valg for byggeprosjekter der kvalitet og presisjon står i sentrum.
Klepp er den nest største jordbrukskommunen i Rogaland, med rundt 600 gårdsbruk. Kverneland Group på Øksnevad er den største produsenten av jordbruksutstyr i verden.[4] TINE driver meieri på Klepp stasjon. Q-Meieriene avdeling Jæren holder også til på Klepp stasjon. Ellers er offentlig og privat tjenesteyting viktige næringsveier i Klepp. Høgskulen for landbruk og bygdenæringar ligger også i kommunen.
De viktigste veiene i Klepp er Fylkesvei 44 Jærveien til Sandnes og Bryne, og Fylkesvei 510 Solaveien til Sola. Jærbanen går gjennom østre delen av kommunen, med stoppesteder på Klepp stasjon og Øksnavadporten (Orstad). – (Utdrag fra Wikipedia)
I Mårbakken på Nesodden setter Dunam Gruppen opp nok et imponerende byggverk. Her med TIL-TAK Original plater som dreneringssystem for å lede overvann fra terrassedekke til takrenne i ytterkant. TIL-TAK platene med innbygget fall er standardiserte produkter som er lagervare i byggevarehusene, men som takler de aller fleste utfordringer. Det blir også noen ganger behov for tilpasninger.
Noen av fakkene i bjelkelaget hadde gjennomgående søyler. TIL-TAK platene blir klippet etter nøye oppmåling, og tredd ned på søylene fra toppen. Platene er kun 0,4mm tykke, og er derfor svært enkle å klippe/brette etter spesielle behov på byggeplass. Med veiledning fra TIL-TAK AS fysisk ute på byggeplass, er man i trygge hender ved improvisering og tilpasninger. 😉😊
Utsikten er upåklagelig, og verdien av terrassen er med enkle grep dobblet. Nå kan også arealet under terrassen innredes etter behov; enten som et trivelig uterom under tak, eller ekstra bodplass etc. Med relativt enkle grep og tilpasninger lot det seg altså gjøre å bruke TIL-TAK, selv om det gikk søyler midt i mellom bjelkene.
Dunam Gruppen er en allsidig og fremtidsrettet aktør innen bygge- og eiendomsbransjen, med et sterkt fokus på kvalitet, bærekraft og innovasjon. Selskapet tilbyr et bredt spekter av tjenester, fra eiendomsutvikling og prosjektledelse til nybygg og renoveringsprosjekter. Dunam Gruppen er kjent for sin evne til å kombinere solid håndverk med moderne løsninger, tilpasninger etter kundenes unike behov og visjoner.
Med et dyktig og dedikert team, sikrer Dunam Gruppen en smidig og profesjonell gjennomføring av prosjekter, uansett størrelse eller kompleksitet. Gjennom tett samarbeid med kunder og partnere, skaper de varige verdier og bygg som står seg over tid. Dunam Gruppen er et trygt valg for deg som ønsker høy kvalitet og en partner som setter kundens tilfredshet i første rekke.
Våren 2023 kom forsendelsen med svalehaleplater til Eliot i Svolvær i Vågan kommune i Nordland. Platene skulle brukes til renovering av en ny anskaffet eldre bolig. Eliot fjernet alt utenom bjelkelaget, ytterveggene og taket på det gamle huset. For å styrke det gamle bjelkelaget og samtidig få installert vannbåren varme i gulvet, ble svalehaleplater den optimale løsningen for den driftige selvbyggeren.
Med en godstykkelse på 0,5mm og profilhøyde på 16mm er platene myke nok til å forme seg godt etter et litt ujevnt gammelt bjelkelag, og samtidig ha god nok bæreevne til å bære nøvendig vekt før støping på bjelkeavstander helt opp til 1 meter. Ferdig støpt dekke gir en enorm bæreevne pr kvm; langt mer enn et bjelkelag er dimensjonert for.
Når man skal støpe med betong på svalehaleplater, skal det legges ekstra armeringsnett dersom total byggehøyde inklusiv plateprofil overstiger 50mm. Dermed er det viktig å alltid bruke ekstra armering når vannbåren varme er montert. Dersom man flytstøper trenger man ikke ekstra armering, da sammetrekningen på flytstøp er minimal i forhold til betong. For å få en slett og rett overflate er betongblandingen viktig. Ikke bare kornstørrelse og sement, men også riktig kjemi for å få god flyt.
Her har betongentreprenøren bommet på flytevnen slik at overflaten ble rufsete. Kunden ble kompensert med flytsparkel på overflaten slik at resultatet til slutt ble helt topp😊
Svolvær er en levende og sjarmerende by som ligger i hjertet av Lofoten, omgitt av spektakulære fjell og vakker skjærgård. Som regionsenter for Vågan kommune er Svolvær et knutepunkt for kultur, handel og turisme. Byen er kjent for sitt ikoniske fjell, Svolværgeita, og tilbyr en rekke aktiviteter som fjellturer, fisketurer og nordlysopplevelser. Med et rikt kunst- og kulturliv, inkludert gallerier som Nordnorsk Kunstnersenter, kombinerer stedet det tradisjonelle fiskeværet med en moderne og dynamisk atmosfære. Dette gjør byen til et attraktivt reisemål for både lokale og internasjonale besøkende.
ØsterHus AS bruker TIL-TAK Original terrasseplater med innebygget fall på en hytte i Åre. Det er her snakk om en riktig luksushytte. Åre er kjent som en populær ski destinasjon rett inn for svenske-grensen fra Trondheim. Med et tett terrassegulv får kunden dobbel utnyttelse av bebygget areal. De kan dermed glede seg over et ekstra uteområde, beskyttet fra vær og vind.
Plate nr 1 og 2 dekker maksimalt 2.45 meter ut fra vegg. Bjelkene på denne terrassen er kun 1.45 meter. Dermed blir overlappen mellom plate 1 og 2 nesten 90%.
Man kan utnytte den ekstra kapasiteten i lengderetningen på en smart måte. Kantene på den dypeste platen kan klippes av. Deretter kan du brette platebunn ned mot takrenne slik at vannet ledes trygt ned uten å sprute.
For endefakk på hver side av terrassen som er mindre enn CC60, brukes TIL-TAK justeringsplate. Disse klippes etter behov, og brettes til eksakt mål på byggeplass. Dersom mellomrommet er smalt nok; kan man også bruke en standard plate. Denne klippes også på langs slik at den blir som en justeringsplate. Her er det en standardplate som klippes til på hver side av terrassen.
Da entreprenøren Åsane Byggmesterforretning ønsket å effektivisere metoden for tett terrassegulv midt under byggingen, måtte det improviseres. For å kunne lede vannet ned i takrennen valgte de TIL-TAK plater. De la platene med fall mot hverandre. Den ene av platene fikk klippet av kantene, og brettet platebunn rett ned i takrennen. Åsane Byggmesterforretning sørger på denne måten for at beboere i Alverparken borettslag slipper å få nedbør og rusk fra oven. Med TIL-TAK Original terrasseplater montert med fall mot hverandre, er problemet løst.
Plate nr 3 er den som er brettet ned i takrennen. Man legger så Plate nr 2 fra husvegg og ut til plate nr 3. Man legger deretter plate nr 1 med fall fra ytterkant av terrassen og inn mot husvegg. Platen legges med god overlapp over plate nr 3. Man dekker altså hele det store overhenget med et standardardisert platesystem for drenering av vann mellom bjelkene. TIL-TAK Original platene er hyllevare i de fleste byggevarehus med respekt for seg selv og kundene😉😊
Ta kontakt med oss for veiledning i prosjekteringsfasen. Man kan på denne måten tilpasse konstruksjonen slik at man får en enkel monteringen av TIL-TAK dreneringssystemer for terrassegulv. Gi oss også beskjed i god tid før montering. På den måten kan vi planlegge og være med dere på igangsetting ute på byggeplass. Ved å få opplæring på byggeplass, sikrer du ikke bare riktig montering og unngår reklamasjoner; du lærer en enkel og effektiv montering. Noe som sparer masse tid, og gjør systemet artig å jobbe med.
På en sommerhytte utenfor Risør monteres TIL-TAK Original terrasseplater midt på sommeren. Her bruker man en metode inspirert av slik platene må legges hvis det er kaldt i været. Man legger TIL-TAK grunnmurspapp oppå platene langs bjelkene, istedenfor TIL-TAK pakningsmasse mellom plateskjøter. En vesentlig raskere og enklere metode.
Man må legge bred nok grunnmurspapp. Bred nok til å lede vannet helt ned til bunn av rennene på hver side av bjelken. På denne måten suges ikke vannet inn mellom plateskjøtene langs bjelkene og ned til rennebunn.
Dermed blir det en enda enklere metode, som også er raskere enn tidligere. Det å samle platene riktig over bjelkene blir også enklere, og det innebyggede fallet i platene oprettholdes.
Terrassen som bygges står på stolper og bjelkelag med god høyde fra bakken. Dermed er muligheten til stede for dobbel utnyttelse av allerede bebygget areal. Den ekstra plassen under tak kan brukes som lagringsplass til alt man ellers ikke får lagret inne i en sommerhytte.
Under oppføringen av nytt hus i massivtre våren 2023 ble svalehaler brukt som badegulv med integrert både elektrisk og vannbåren varme. Man valgte løsningen på grunn av den lave byggehøyden kombinert med stabilitet og enkel montering.
Svalehaleplatene har en platetykkelse på bare 0,5mm og er formet som en svalehale med 16mm profilhøyde. Vannbåren varme og varmekabler festes på tvers av plateprofilen, og støpes inn med kun 20 mm overdekning. Med 16 mm platehøyde og 16 mm varmerør, blir total byggehøyde 52 mm fra bjelkelag til topp betong. Fall til sluk kommer i tillegg. Når gulvet støpes, fylles svalehaleprofilene som også armerer gulvet.
Platene festes til bjelkene ved hjelp av spiker i hver profilbunn, slik at betongdekke og bjelkelag bindes sammen til et råsterkt ribbedekke.
Badegulvet har fått en lun og godt fordelt varme, og står fjellstøtt på det sollide bjelkelaget. Ingen problem med store fliser på dette gulvet, nei😉
Ingen tvil om at dette badet oser av god kvalitet som varer
Godt forarbeid er avgjørende når man skal bygge bad, særdeles med store fliser. Store fliser skaper et moderne og eksklusivt uttrykk, men de stiller også høye krav til underlag og utførelse. Forarbeidet sikrer at resultatet både ser bra ut og varer over tid.
Først og fremst må underlaget være helt plant og stabilt for å unngå sprekker eller løse fliser. Med bruk av svalehaleplater blir denne jobben svært enkel. Fleksibiliteten i platene gjør at de kan festes til bjelker som ikke er helt plane eller samkjørte, og betongen retter opp ev. skjevheter. Siden platene ikke suger vann eller sveller hvis det oppstår lekkasje, blir også eventuelle fuktskader begrenset til at man kun trenger å tørke opp all fukt med en avfukter, og deretter reparere lekkasjen.
Nøyaktige målinger og planlegging av flisplasseringen er også viktig, da store fliser ofte krever spesialtilpasning rundt rør og hjørner. Godt forarbeid sikrer presisjon og et helhetlig visuelt uttrykk uten skjeve linjer eller unødvendig mange skjøter.
Til slutt må riktig lim og fugemasse brukes for å håndtere vekten og dimensjonene til flisene, og for å gi langvarig holdbarhet i et miljø med høy fuktighet og temperaturvariasjoner. Investeringen i grundig forarbeid vil gi et flott, funksjonelt og holdbart bad som oppfyller både estetiske og praktiske krav.
opp