Vi hjelper deg å bygge for fremtiden


Det skal være gøy å bygge med løsninger fra TIL-TAK AS. Med innovative produktløsninger sørger vi for at du som entreprenør, byggherre, borettslag og huseier kan heve kvaliteten i bygget samtidig som du jobber lett, og sparer penger.

Vi hjelper deg å bygge for fremtiden


Det skal være gøy å bygge med løsninger fra TIL-TAK AS. Med innovative produktløsninger sørger vi for at du som entreprenør, byggherre, borettslag og huseier kan heve kvaliteten i bygget samtidig som du jobber lett, og sparer penger.

BEREGNINGSKALKULATOR

Beregn hva du trenger til terrassen din her

KLIKK HER

Ofte stilte spørsmål

Her kan du finne svar på noe av det du lurer på. Om du fortsatt ikke finner det du er ute etter så ta kontakt

Ofte stilte spørsmål

Hvordan beregner jeg hvor mange plater og hvor mye tilbehør jeg behøver?

Ved å taste inn dybde på terrassen og antall felter som skal tettes, inn i vår BEREGNINGSKALKULATOR, kommer det fram nøyaktig hva du trenger.

(Husk å først velge TIL-TAK Original)

Generelt kan det sies at det går med 1 patron pakningsmasse pr 3 plater og 1 eske skruer pr 6 m²

Hvordan beregner jeg hvor mye terrasseduk, lister og annet tilbehør jeg behøver?

Ved å taste inn dybde på terrassen og antall felter som skal tettes, inn i vår BEREGNINGSKALKULATOR, kommer det fram nøyaktig hva du trenger.

(Husk å først velge TIL-TAK Light)

Generelt kan det sies at det går med 1 patron pakningsmasse pr 5 meter duk og 1 pose skruer pr 10 meter duk. Profillistene er 1,5 meter, så her går det 4 lister pr 3 meter duk.

Hva gjør jeg dersom det ikke er 60 cm senteravstand mellom bjelkene?

Ved å velge TIL-TAK Light, står du fritt til å kunne benytte alle bjelkeavstander mellom 60 og 30 cm.  Denne duken levers i 4 forskjellige bredder; cc30, cc40, cc50 og cc60.  Dersom senteravstanden på bjelkene ikke er nøyaktig 50 cm f.eks. løses dette ved å lekte ut, enten på en side, eller på begge sider i fakket, slik at lysmålet (målet i mellom) blir tilnærmet 47 cm.

Flere løsninger er også beskrevet i vår monteringsanvisning.

Hvorfor må jeg bruke TIL-TAKs egne terrasseskruer?

Fordelen med å bruke TIL-TAKs egne skruer er mange: -Du slipper å forbore for å komme igjennom inntil 4 lag med stål. Skruene er spesielt utviklet til denne bruken og er dermed også veldig effektive å jobbe med. Skruene er ekstra kraftige, noe som gjør at de kan stå i mot de ekstra påkjenningene som vil oppstå grunnet bevegelser mellom stål/tre. Til-TAKs egne skruer er også de eneste skruen som er garantert til denne bruken, og dermed gir rett til reklamasjon dersom problemer skulle oppstå.

Hvorfor må jeg bruke så mye pakkningsmasse?

TIL-TAK pakningsmasse er av helt avgjørende betydning for at TIL-TAK systemene skal fungere. Om det brukes mindre mengder enn det som vi beskriver vil det kunne bli lekkasjer både på TIL-TAK Original og TIL-TAK Light.  Grunnen er at dette er en ikke-herdende masse, som kun danner en overflatehinne. Innenfor denne hinnen holder massen seg seig og klissete, selv etter mange år. Ved for liten mengde vil det rett og slett kunne bli bare en herdet overflate tvers igjennom, som hverken er myk eller smidig. Fugene vil dermed  ikke lenger ha den nødvendige fleksibilitet. Se mer HER

For TIL-TAK Original er det også et stort poeng at det er pakningsmasse i hele profilbredden som ligger over bjelke. Dette fordi den da vil  fungere som en pakning, uansett hvor skruene måtte havne på profilen.

Hvordan får jeg det helt tett inn mot vegg?

Det er flere punkter som er viktige for å få det tett inn mot vegg. Denne artikkelen beskriver hvordan du kan løse det mot en gammel vegg.

Generelt så kan det sies at et terrassebeslag er helt nødvendig (se illustrasjon)

Terrassebeslag mot veggDette sikrer enn tett overgang fra vegg og over det innerste terrassebordet. Videre kan bruk av grunnmurspapp også være en ekstra sikkerhet, dersom det skal legges nye terrassebord.

Se også vår MONTERINGSANVISNING for utfyllende informasjon.

Hvor får jeg kjøpt deres produkter?

TIL-TAK sine produkter selges gjennom de aller fleste store byggevareforhandlere her i landet, i tillegg til at det selges i både Sverige og Danmark.

Finn din nærmeste forhandler ved å gå inn på vår Forhandleroversikt

Kan jeg montere TIL-TAK hele året?

Løsningene som krever bruk av TIL-TAK pakningsmasse kan bare brukes når det er pluss-grader. Det betyr i praksis både TIL-TAK Original og TIL-TAK Light ettermonter.

TIL-TAK Light på nybygg, der det brukes grunnmurspapp over bjelkene istedenfor pakningsmasse, har ingen slike begrensninger og kan dermed utføres uansett årstid.

Kan jeg feste panel oppunder terrassen?

Det kan du absolutt! Det er viktig å sørge for god lufting, derfor anbefaler vi montering av glattkant-bord til en spaltepanel under en helt vanlig åpen terrasse. Spalten mellom bordene bør være minimum 5 mm.

Dersom du har planer om å bygge helt tett rom under terrassen, anbefaler vi å isolere med Pir-isolasjonsplater oppunder bjelkene. Disse sørger for god lufting mellom Isolasjonsplatene og TIL-TAK platene/duken. De er diffusjonstette, og har en svært god isoleringsevne. Under disse kan man feste opp den himlingen man måtte ønske, felle inn spotlights osv.

Jeg har en gammel terrasse men ønsker å tette med TIL-TAK. Må jeg rive opp de gamle terrassebordene?

Svaret er NEI!

Vel å velge TIL-TAK Light får du en løsning som kan ettermonteres under de gamle terrassebordene. Du får en 100% tett løsning som har nøyaktig samme funksjon som TIL-TAK Original.

Dersom du likevel av en eller annen årsak ønsker å bruke TIL-TAK Original, så er svaret JA, du får dermed også muligheten til å fornye terrassen med nye terrassebord.

Hva koster TIL-TAK?

For å finne kostnaden for ditt konkrete prosjekt anbefaler vi den enkleste løsningen, nemlig vår  BEREGNINGSKALKULATOR

Med denne beregner du både mengde og veiledende pris på alt du behøver fra oss.

Ved å undersøke hos flere byggevareforhandlere kan det godt være muligheter for å få enda bedre priser.

Hva om jeg allerede har en eksisterende terrasse?

Vel å velge TIL-TAK Light får du en løsning som kan ettermonteres under de gamle terrassebordene. Du får en 100% tett løsning som har nøyaktig samme funksjon som TIL-TAK Original.

Dersom du likevel av en eller annen årsak ønsker å bruke TIL-TAK Original, må de gamle terrassebordene rives. På denne måten får du jo muligheten til å fornye terrassen med nye terrassebord.

Kan jeg benytte TIL-TAK Original på taket på boligen min?

Kort og godt nei, det vil ikke være riktig bruksområde. TIL-TAK Original er ment for å tette terrassegulv. Det er en dreneringsløsning bestående av tynne stålplater som monteres oppå og mellom bjelkene på terrassen. De blir dermed et tak for bruksområdet som skapes under terrassen.

Hvilken dukbredde skal jeg bruke?

TIL-TAK Light kommer i 4 forskjellige bredder, tilpasset bjelkeavstander mellom 30 og 60 cm.

Dvs. dersom du har en terrasse med senteravstand 60 cm mellom hver bjelke, skal du bruke CC60-duken, ved senteravstand 50 cm skal du bruke CC50-duken osv.

Ved bredder som er utenom standardmål, benyttes en justeringslekte på en eller begge sider av bjelkene, slik at du ender opp med ett lysmål som er hensiktsmessig. Eksempelvis er lysmålet mellom bjelkene 40 cm. Du må da lekte ut 5 cm på en side, slik at lysmålet blir 35 cm. Dermed kan du benytte CC40-duken (37 cm faktisk bredde) og den vil bøy ned slik den skal mellom bjelkene. Se mer om temaet i vår Monteringsanvisning.  En slik utlekting kan også løse utfordringer som kabler, rør eller andre gjennomføringer.

Kan jeg bruke TIL-TAK Light også på en ny terrasse??

Svaret er et soleklart JA! Ved riktig utførelse gir TIL-TAK Light et like godt resultat som TIL-TAK Original. Dersom det skal himles oppunder terrassen i tillegg, så blir det heller ingen forskjell på hvordan det endelige resultatet blir sende ut.

På nybygg anbefaler vi å benytte en remse med bred grunnmurspapp oppå bjelkene. Dette beskytter bjelkelaget også mot fukt (på samme måte som TIL-TAK Original), samtidig gjør det at du slipper å bruke pakningsmasse mellom profillister og bjelke. Dette fordi vannet nå ledes godt forbi bjelken og ned på duken.

Bråker det mye fra duken når det blåser?

Nei, erfaring viser at TIL-TAK Light er den mest lydløse av våre løsninger. For å hindre at dukens ende kan stå og blafre i vinden, er det viktig at det monteres et forkantbord i fronten av bjelkelaget. Montering av en takrenne, og kanskje også en himling (spaltepanel) vil ytterligere begrense muligheten for at det skapes uønsket bevegelse i duken, og dermed støy.

Hvorfor trenger jeg en "Håndtlanger"?

«Håndtlangeren» er vår lille hjelper, som gjør trekking av duken inn i profilsporene til en lek! Uten denne er det nærmest helt umulig å trekke lengder med duk inn profillistene med mindre mann er to om jobben.

Les mer om hvordan i vår Monteringsanvisning

Er det vanskelig å montere TIL-TAK Light?

Nei, dette er noe de aller fleste fint kan klare selv, dersom de er litt nevenyttige, og ikke er redde for å prøve.

Kort fortalt festes terrasseduken til bjelkelaget via en plastprofil med et glidespor som skrus fast i bjelkene under terrassen. Plastprofilen skal festes med fall fra husvegg til ytterkant av terrassen. Duken trekkes så inn i glidesporet fra ytterkant og inn mot husveggen, der den blir hengende som en vannrenne mellom bjelkene. Pakningsmassen skal kun benyttes der det er beskrevet, og i spesifisert mengde. Vær obs på at du trenger 2 patroner pakningsmasse per 10 meter terrasseduk. Se også vår Beregningskalkulator, for nøyaktig beregning av alt du trenger

For å være best mulig forberedt anbefaler vi å bruke god tid både på både vår monteringsvideo og vår monteringsanvisning

Husk at montering av våre produkter, der det kreves pakningsmasse, ikke kan monteres i minus-grader!

Blir det helt tett med TIL-TAK Light?

Ja, dersom vår monteringsanvisning  følges, og gitt at du er nøye med jobben, garanterer vi et 100% tett terrassegulv.

Følg instruksene for pakningsmasse nøye, da dette er en ikke- herdene masse som er avgjørende for å oppnå et tett resultat.

Der man benytter grunnmurspapp oppå bjelkene erstatter pappen pakningsmassen.

Dreneringssystemet kan med fordel kombineres med takrenne og veggbeslag slik at vannet ledes sikkert fra hus og ned i grunn.

Kan jeg bygge inn plassen under en tett terrasse?

Ja, absolutt! Dersom behovet er en tørr utebod f.eks, er det likevel viktig å sørge for tilstrekkelig lufting.

Du kan også bygge et helt tett og isolert rom under en tett terrasse. Det er da viktig med riktig type isolasjon opp mot bjelkene. Veldig godt egnet til dette er våre termPIR® isolasjonsplater. Disse monteres under bjelkene, før du lekter ned og monterer himlingspanel. Sørg også for fri luftpassasje fra takrenne til husvegg, og videre opp bak ytterpanel på husvegg, til takutstikk. Ved å gjøre dette, ungår du eventuell kondensdannelse. Se eksempel på innbygging HER.

Må jeg være profesjonell for å kunne installere produktene deres?

Langt i fra! Dette er noe enhver burde klare, enten man har to eller ti tommeltotter – vær nøyaktig og følg Monteringsanvisning, så garanterer vi at det vil forbli 100% tett under verandaen. Våre produkter er enkle å legge og gir et holdbart, solid resultat som sikrer at det forblir tett.

         

Hva har jeg gjort feil dersom det lekker gjennom terrassen etter at TIL-TAK er montert?

Svaret på dette kan være så mangt;

Dersom du har montert TIL-TAK Original, er det viktig å forsikre seg om at fallet i alle platene er ivaretatt, og at ingen plater bøyer ned i bakkant. Dersom dette er tilfelle kan det hjelpe å støtte oppunder plateskjøten med en tverrgående lekt, slik at fallet i platen igjen er på plass.

Har du brukt riktig pakningsmasse? Nok pakningsmasse? og pakningsmasse alle de steder det skal være? (se monteringsanvisning)

For TIL-TAK Light vil det som regel også være et spørsmål om bruk av pakningsmassen, så vær alltid nøye med å studere monteringsanvisningen FØR du begynner å montere!

Om du likevel ikke forstår hva som har gått galt, så send oss bilder og beskriv så godt det lar seg gjøre hva som er problemet.

Kan man kombinere takrenne med TIL-TAK Original og TIL-TAK Light?

Svaret er JA! og dette er noe vi sterkt anbefaler. Du kan montere takrenne i etterkant, eller du kan gjøre dette samtidig som terrassen bygges. Ofte er det enklest å feste takrennen i bakkant av forkantbordet, gjerne før dette settes opp.  Takrenna blir da mer eller mindre skjult, samtidig som den er med på å hindre vind i å komme til både duk og plater.  Her kan du se en alternativ måte å lede vann fra TIL-TAK Original ned i takrenne.

Hvordan kan jeg enklest isolere rommet under terrassen, dersom jeg vil bygge det inn?

Det enkleste er å bruke våre termPIR® isolasjonsplater. Disse monteres rett i underkant av bjelkene, før det lektes ned og en himling kan monteres. Rommet under er nå klart til å disponeres til det du måtte ønske; Vinterhage, utestue, utekjøkken, varm bod, eller hva du nå måtte ha av behov!

    

Må man ta spesielle hensyn til oppbygningen når man skal bruke TIL-TAK Original på terrassen?

Det er viktig at terrassen er riktig dimensjonert. Bjelkelag f. eks bør som et minimum være dimensjonert etter standard bjelkelagstabell.  Dette fordi svikt i bjelkene vil kunne skape vibrasjoner, som forsterkes av platene, og dermed oppleves som støy.

Videre er det også svært viktig med diagonal avstivning av terrassen. Dette kan enkelt gjøres med stålbånd, som festes i kryss på undersiden av bjelkene. Dette blir jo skjult dersom man fester opp en himling. Denne avstivingen er særlig viktig siden bevegelser mellom stålplatene og treverket vil kunne skape så store belastninger på skruene at de kan ryke.

Hva består OP-Deck-systemet av?

OP-Deck er et ferdig isolert forskalingssystem. Elementsystemet består av sandwich-elementer og isopor som sammen danner et betongdekke med selvbærende T-ribb-form på betongen. Dette gir lav vekt, høy bæreevne og ikke minst høy isolasjonsverdi. Den ferdig malte himlingen (hvit RAL 9002) passer ypperlig som tak i en parkeringskjeller eller garasje og gjør jobben enklere for deg. Elementene tåler vekten av lekter og takpanel/ plater med maks belastning på 20kg per kvadratmeter. Etasjeskillet leveres i lengder på opptil 16 meter og kan spenne fritt opptil 10 meter, og minste totaltykkelse er på 254 millimeter. Elementene installeres på byggeplass ved hjelp av enkle løftemidler eller håndkraft.

Kan OP-Deck benyttes for å isolere både taket og vegger?

Nei, dette produktet består av forskalingsplater som danner et T-formasjons betongdekke. Det benyttes derfor som etasjeskille som legges på bærende konstruksjon av stål, betong eller tre. Det vil naturlig isolere garasjetaket, men ikke vegger.

Hvilke bruksområder har OP-Deck?

Det er flere gunstige fordeler med å velge OP-Deck. Du vil dramatisk kunne redusere vekt, installasjonstid, byggehøyde og ikke minst kostnader. Løsningen gir god brannmotstand (REI 90), og du vil oppleve forbedret termisk effektivitet av betongdekket. Her er du sikret en varm garasje. Uansett om du har behov for etasjeskille over parkeringskjeller, skal sette opp tilbygg med terrasse over, har behov for parkeringstak eller garasjegulv, ønsker å legge til ekstra etasjer på bygninger – OP-Deck er den smarte løsningen du trenger. Du kan enkelt feste gulvvarme og andre tekniske installasjoner i dekket slik at du ikke får ekstra arbeidsoppgaver eller mer byggehøyde enn nødvendig.

Hvordan installerer man OP-Deck?

Elementene kan transporteres på en vanlig tilhenger og er lette å håndtere. To mann legger enkelt ut lengder på opptil 5 meter, og elementene skrus med letthet sammen. Den ekstra isolasjonen reduserer mengden betong og dermed også egenvekten. T-bjelkeformasjonen er med på å opprettholde styrke og bæreevne på dekket. Isolasjonen fester du enkelt med lange skruer og skiver. Kamstål plasseres mellom elementene, og betongen skal hvile minimum 6 cm inn på bærende vegg. Monter så kantforskaling og legg armeringsnettet på plass. Sett opp midlertidig understøtting per 2,5 meter. Deretter kan betongen fylles på og fordeles utover.

Husk at betong er et materiale der styrke og bestandighet bygges opp over tid. Forholdene de første døgnene etter utstøping er avgjørende for hvilke langstidsegenskaper betongen får. Ved å sprøyte membranherder på dekket umiddelbart etter støpning beholder du fuktigheten i betongdekket under herdingen.

Det finnes gode instruksjonsvideoer og tips på vår nettside for installasjon. Vi oppfordrer deg også til å ta kontakt med ethvert ledende byggevarehus i Norge for hjelp med oppfølging både av prosjektering og montering.

Hvor ligger besparelser i å bruke svalehaleplater?

Det er store muligheter for besparelser i monteringen av svalehaleplater som flytende gulv, og vi ønsker å gi et eksempel på dette:

240 kvadratmeter gulv på en 6-mannsbolig var kalkulert med en arbeidstid på 14 dager med behov for 2 mann for å installere en løsning med spon/gips/trinnlyd. Dette er tunge manuelle arbeidsoperasjoner. Byggehøyde var 104 mm tykk og ville gi lydklasse C og brannklasse REI 30. Med flytende gulv av svalehaleplater ble 240 kvadratmeter gulv lagt på 6 timer av 2 mann relativt enkelt. Elektriker og rørlegger påbegynte arbeidet med varmekabler og rørgjennomføringer kl 12.00 samme dag, og fortsatte neste dag frem til betongbilen ankom. En pumpebil med B20 betong kom på andre dagen og la ut hele dekket på 2 timer. Gulvet var da ferdig til flis/parkett eller sliping og voksing. Total byggehøyde var 60 mm tykk, lydklasse B og brannklasse REI 60. Total byggetid spart var 9 av 10 dager.

Hva er det viktig å ha i tankene når man jobber med svalehaleplater?

Betongdekke med svalehaleplater er ekstremt tynne betongdekker. Det er meget viktig å følge gitte instrukser for flytende gulv for et optimalt resultat. Økt betongmengde og ingen tildekking eller membranherder gir risiko for riss og spenninger i dekket. Vi gjør oppmerksom på følgende:

  • Betongen skal ikke være sterkere enn B20. Sterkere betong, slik som B30, vil gi store spenninger og risiko for riss i dekket, samt skape uønsket kantreis. Anbefalt høyde på betongdekket på 50mm bør ikke overskride mer enn +/- 15 mm. Økt mengde i kombinasjon med økt betongstyrke vil gi fatale resultater. Dette kan føre til at dekket må rives og bygges opp på nytt.
  • Betongdekket skal dekkes med membranherder umiddelbart etter utstøping. Membranherderen sprøytes på dekket mens betongen enda er våt. Denne sørger for minst mulig uttørking i den kritiske herde-fasen. Ved riktig bruk av membranherder vil betongdekket gjennom de neste 2-3 ukene opparbeide optimal styrke og smidighet. Man reduserer slik risiko for riss i dekket.

Hvorfor burde jeg velge svalehaleplater framfor trinnlydsplater?

DUOFOR svalehaleplater gjør det enkelt å bygge lette, råsterke betonggulv på bjelkelag. Når svalehaleplatene monteres som et flytende gulv på trinnlydstrimler, oppnås en meget god lyddempende effekt. Svalehaleplaten blir en del av konstruksjonen. I mange tilfeller kan den styrke eksiterende konstruksjon med opptil 30%.

Kostnadsmessig er svalehaleplaten på samme prisnivå som tilsvarende løsning med 2 lag spon, 2 lag gips og trinnlydsplater. Til gjengjeld har TIL-TAK sin svalehalsplate flere klare fordeler. I tillegg til store besparelser i monteringsarbeidet får du kortere byggetid, lavere byggehøyde, enkle arbeidsoperasjoner, lydklasse B mellom enheter og brannklasse REI 60. Med andre ord – her er det flere gode grunner til å tenke annerledes enn tradisjonelle trinnlydsplater.

Er det noen rom som er bedre egnet for svalehaleplater?

Svalehaleplater egner seg godt for alle rom i huset. Det vil si baderom og våtrom, så vel som soverommet eller stuen. De kan brukes i alle typer rom der det ville være naturlig å bruke trinnlydsplater. Den stor forskjellen er graden av lyddemping du vil oppnå. Denne er vesentlig bedre med svalehaleplater!

Hva må jeg tenke på før montering av svalehaleplater?

Før montering er det greit å vite et par ting. Rockwool kantisolering legges langs alle yttervegger og mot alle kanter (Piper, bærevegger osv). Denne danner en brannsikker og fleksibel fuge mot vegger. Profilretningen skal legges vinkelrett på bjelkelaget, tydelig merking av svaleplatene gjør det enkelt å koble platene sammen. Platene legges og blir en del av konstruksjonen, festes med kamspiker eller skruer til underlaget og danner et meget stabilt underlag.

Ved installasjon av gulvvarme må du også huske på at gulvvarmerør skal monteres på tvers av profilretningen, og at det skal være minimum 20 mm betong over varmerørene.

Les mer om montering på våre nettsider, der vil du også finne instruksjonsvideoer som kan hjelpe deg godt på vei i jobben.

Hva er minste gulvtykkelse for svalehaleplater?

Minste mm-tykkelse for gulv (Plate + betong i alt):
Standardgulv i bolig: 16 + 20 mm = ca. 36 mm
Standardgulv i næringsbygg: 16 + 30 mm = ca. 46 mm
Lydisolerende 10 + 16 + 34 mm = ca. 60 mm
Gulvvarmerør 16 + 20 + 20 mm = ca. 56 mm

opp

Lukk

  • Registrer deg
Mistet passordet ditt? Skriv inn brukernavn eller e-post adresse. Vi sender en link for å lage et nytt passord på e-post.